De ce nu se respectă regulile la terase. HoReCa dă vina pe Guvern și acuză că n-a primit ajutorul promis, iar primarii spun că vor face controale

Carmen Radu mart. 24, 2021 0 comentarii
terasa, terasa acoperita, centrul vechi, plexiglas

Numeroase imagini apărute pe rețelele sociale arată terase acoperite sau înconjurate cu plexiglas și care par să nu respecte regula de a funcționa la 30% din capacitate. Reprezentanții HoReCa susțin că această situație este un indicator de performanță slabă a Guvernului. Și primarii așteaptă de la centru să fie înăsprite regulile.

„Sunt foarte puțini operatori care nu respectă regulile în vigoare. Cea mai mare parte a operatorilor, mai mult de 95%, respectă toate aceste reguli. Dovadă este și numărul de amenzi care au fost date pe tema nerespectării măsurilor Covid: într-un an cred că au fost date sub 300 de amenzi”, a declarat preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, pentru Economedia.

El a afirmat că, spre comparație de antreprenori, prim-ministrul și miniștrii sunt cei care nu respectă legile în vigoare, el făcând referire la faptul că statul nu s-a ținut încă de promisiunea de a acorda despăgubiri sectorului HoReCa, iar schemele de ajutor au tot fost modificate și au fost tărăgănate luni la rândul.

„Aș vrea să vă uitați cât de impredictibile sunt aceste legi, funcționează de pe o zi pe alta. Uneori legea se aplică de mâine, iar normele de aplicare vin după câteva zile. Așadar este responsabilitatea Guvernului. Faptul că cei câțiva operatori nu respectă regulile cred că este un indicator de performanță slabă a Guvernului”, ne-a spus Mischie.

Radu Mihaiu, primar al Sectorului 2, ne-a declarat că a discutat cu Poliția Locală, urmând să realizeze controale la terase și în malluri. „Astăzi am fost și în Piața Obor, le-am spus vânzătorilor că o să deschidem geamurile. Astăzi și mâine e frig, dar de vineri o să înceapă să se încălzească vremea și sperăm să fie mai ok. Luăm măsuri”, ne-a declarat el.

Radu Mihaiu a afirmat că primarii așteaptă să vadă ordonanța de urgență care va stabili noile reguli ce se vor aplica după ce rata de infectare a trecut de pragul de 6%. „Aștept să văd ordonanța, pentru că pentru acele terase care nu respectă distanțarea vom putea lua măsuri”, ne-a precizat primarul Sectorului 2.

Imagini cu fostul ministrul de Interne Marcel Vela la o terasă unde nu se respectau măsurile anti-COVID au fost surprinse chiar în ziua în care autoritățile încercau să găsească soluții pentru a nu băga Capitala în carantină, deși rata de infectare a depășit 6 la mia de locuitori, scrie digi24.ro. Terasa din centrul Capitalei, în zona bulevardului Decebal, avea acoperite toate laturile, fapt care contravine normelor în vigoare.

Marcel Vela a declarat ulterior că localul în care au fost surprinse imaginile cu acesta nu avea acoperiș, deci nu era un spațiu închis. Vela a mai spus că la mesele din jurul său nu stăteau alte persoane pentru că mobilierul era marcat corespunzător.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.