Decizia OPEC + de a reduce producția de petrol a înrăutățit relațiile dintre Casa Albă și familia regală a Arabiei Saudite

Redacția oct. 9, 2022 0 comentarii
arabia saudita

Decizia din această săptămâna a OPEC+ de a reduce producţia de petrol, în pofida opoziţiei dure a SUA, a înrăutăţit şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Casa Albă a preşedintelui Joe Biden şi familia regală a Arabiei Saudite, cândva unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Washingtonului din Orientul Mijlociu, conform interviurilor cu aproximativ o duzină de oficiali guvernamentali şi experţi din Washington şi din zona Golfului, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Casa Albă a făcut eforturi pentru a preveni reducerea producţiei OPEC, au spus aceste surse.

Biden speră să împiedice creşterea din nou a preţurilor la benzină din SUA înainte de alegerile intermediare, în care partidul său democrat se luptă să menţină controlul asupra Congresului SUA.

Washingtonul doreşte, de asemenea, să limiteze veniturile din energie ale Rusiei în timpul războiului din Ucraina.

Administraţia americană a făcut lobby la OPEC+ timp de mai multe săptămâni. În ultimele zile, înalţi oficiali americani de la echipele de energie, politică externă şi economică şi-au îndemnat omologii lor străini să voteze împotriva reducerii producţiei, potrivit unor două surse familiare cu discuţiile.

Amos Hochstein, reprezentantul de top pentru energie al lui Biden, împreună cu oficialul pentru securitate naţională Brett McGurk şi cu trimisul special al administraţiei în Yemen, Tim Lenderking, au călătorit luna trecută în Arabia Saudită, pentru a discuta probleme legate de energie, inclusiv decizia OPEC+.

Ei nu au reuşit să prevină o reducere a producţiei, la fel cum s-a întâmplat şi cu Biden după propria sa vizită din iulie.

Oficialii americani ”au încercat să poziţioneze problema ca ”noi versus Rusia””, a afirmat o sursă informată despre discuţii, spunând oficialilor saudiţi că trebuie să facă o alegere.

Acest argument a eşuat, a spus sursa, adăugând că saudiţii au spus că dacă Statele Unite vor mai mult petrol pe pieţe, ar trebui să înceapă să producă mai mult.

Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare producător de petrol din lume şi, de asemenea, cel mai mare consumator, conform datelor Administraţiei pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA.

Biroul de presă al guvernului saudit nu a răspuns solicitărilor trimise prin e-mail de Reuters de comentarii cu privire la discuţii.

”Suntem preocupaţi în primul rând de interesele Regatului Arabiei Saudite şi apoi de interesele ţărilor care au avut încredere în noi şi sunt membre ale OPEC şi ale alianţei OPEC+”, a declarat miercuri ministrul Energiei, prinţul Abdulaziz, la televiziunea saudită.

OPEC îşi cântăreşte interesele cu ”cele ale lumii, deoarece avem un interes în a sprijini creşterea economiei globale şi a furniza aprovizionarea cu energie în cel mai bun mod”, a spus el.

Gestionarea de către Washington a acordului nuclear cu Iranul şi retragerea sprijinului pentru operaţiunile militare ofensive ale unei coaliţii conduse de Arabia Saudită în Yemen i-au supărat pe oficialii saudiţi, la fel ca şi acţiunile împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

O presiune a SUA pentru limitarea preţului petrolului rusesc provoacă incertitudine, a declarat ministrul Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, pentru Bloomberg TV, după decizia OPEC de reducere a producţiei de petrol, remarcând ”lipsa de detalii şi lipsa de claritate” cu privire la modul în care va fi implementată.

O sursă informată de oficiali saudiţi a spus că regatul consideră plafonul ”un mecanism de control al preţurilor care nu este de piaţă, care ar putea fi folosit de un cartel de consumatori împotriva producătorilor”.

O vânzare impusă de Biden a 180 de milioane de barili de petrol din rezerva strategică de petrol a SUA, în martie, a exercitat presiuni de scădere a preţului petrolului.

În martie, OPEC+ a declarat că va înceta să mai folosească datele de la Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA), un organ de supraveghere a petrolului din Vest, din cauza preocupărilor conduse de Arabia Saudită că Statele Unite ar avea prea multă influenţă.

Joi, Biden a numit decizia saudită ”o dezamăgire”, adăugând că Washingtonul ar putea lua măsuri suplimentare pe piaţa petrolului.

”Uite că este clar că OPEC Plus se aliniază cu Rusia”, a declarat miercuri, Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe. Ea nu a detaliat modul în care reducerea producţiei ar afecta relaţiile dintre SUA şi Arabia Saudită.

În Congresul SUA, democraţii lui Biden au cerut retragerea trupelor americane din Arabia Saudită şi au vorbit despre retragerea armelor.

”Am crezut că scopul vânzării de arme statelor din Golf, în ciuda abuzurilor lor asupra drepturilor omului, a Războiului fără sens din Yemen, a lucrului împotriva intereselor SUA în Libia, Sudan etc., a fost că, atunci când vine o criză internaţională, Golful ar putea alege America în locul Rusiei/Chinei”, a declarat senatorul Chris Murphy, democrat, pe Twitter.

Ministrul de stat pentru Afaceri Externe din Arabia Saudită, Adel Al-Jubeir, a declarat vineri, în remarci pentru Fox News, când a fost întrebat despre criticile SUA: ”Arabia Saudită nu politizează petrolul sau deciziile legate de petrol”.

”Cu tot respectul, motivul pentru care aveţi preţuri mari în Statele Unite este pentru că aveţi o lipsă de rafinare care există de mai bine de 20 de ani”, a adăugat el.

La câteva săptămâni după ce Biden a preluat funcţia de preşedinte, Washingtonul a publicat un raport care leagă uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018, de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Prinţul, fiul regelui Salman, în vârstă de 86 de ani, a negat că a ordonat uciderea, dar a recunoscut că a avut loc ”sub supravegherea mea”.

Prinţul a devenit prim-ministru luna trecută, iar avocaţii săi au susţinut într-un tribunal american că acest lucru îl face imun la urmărirea penală în moartea lui Khashoggi.

Călătoria lui Biden la Jeddah, Arabia Saudită, în iulie, pentru un summit din Golf, a avut ca scop refacerea relaţiilor, dar acesta a exprimat şi critici dure la adresa lui bin Salman din cauza uciderii lui Khashoggi.

Ben Cahill, membru senior la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a declarat că saudiţii speră că reducerile de producţie vor oferi OPEC+ control asupra preţurilor petrolului şi vor asigura suficiente venituri din petrol pentru a-şi proteja ţara de o recesiune. ”Riscul macroeconomic se înrăutăţeşte tot timpul, aşa că trebuie să răspundă”, a spus Cahill. ”Sunt conştienţi că o reducere va irita Washingtonul, dar gestionează piaţa”, mai transmite Reuters.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *