Deficitul balanţei comerciale a Statelor Unite a atins anul trecut un nivel record

Redacția feb. 8, 2022 0 comentarii
crestere economica grafic calcule

Deficitul balanţei comerciale a SUA a crescut cu 27% anul trecut, atingând un nivel fără precedent, ca urmare a revenirii cererii interne şi a schimburilor comerciale la nivel mondial, după un an 2020 marcat de răspândirea pandemiei de Covid-19, informează AFP, conform Agerpres.

Departamentul american al Comerţului a informat marţi că deficitul balanţei comerciale a atins un nivel record de 859,13 miliarde de dolari în 2021, în condiţiile în care importurile anuale de bunuri şi servicii ale SUA au crescut cu 20,5% până la 3.390 miliarde de dolari, iar exporturile au crescut cu 18,5% până la 2.530 miliarde de dolari. Datele oficiale mai arată că în ceea ce priveşte doar schimburile de bunuri, deficitul SUA a atins anul trecut 1.090,68 miliarde de dolari, de asemenea cea mai ridicată cifră din istoria SUA.

Gospodăriile americane au profitat de ajutoarele guvernamentale substanţiale, ceea ce le-a alimentat consumul. Americanii au fost interesaţi în special de telefoane mobile, echipamente pentru locuinţele lor, jucării, dar şi articole sportive şi de îmbrăcăminte. În aceste condiţii, SUA au importat mai multe bunuri din China, în pofida tarifelor vamale suplimentare în valoare de miliarde de dolari impuse de Washington pentru produsele provenite din China. Datele oficiale arată că deficitul balanţei comerciale a SUA pe relaţia cu China a crescut cu 14,5% sau 45 de miliarde de dolari, până la 355,3 miliarde de dolari.

În total, deficitul balanţei comerciale reprezintă 3,7% din Produsul Intern Brut al SUA, în creştere de la 3,2% din PIB în 2020.

Foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *