Depozitele de gaz din România au depășit cota de umplere de 90%, anunță reprezentanții guvernului

gaze, energie, electricitate, gazprom, gazoduct, criza energetica Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Depozitele de gaz din România au depășit, azi, cota de umplere de 90%, anunță guvernul României.

Datele publicate arată că avem cu 477 milioane de metri cubi de gaz mai mult față de anul trecut în depozite, adică 2,774 miliarde mc din capacitatea totală de stocare de 3,07 miliarde. “Românii și economia noastră vor avea la dispoziție întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea”, susține premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a guvernului.

Din cele 55 de milioane de metri cubi necesari pentru un consum zilnic mediu pe timpul iernii, aproape jumătate sunt produse intern, în mod curent, iar diferența este acoperită de cantitățile din depozite.

“Evaluările arată că nu există absolut nicio problemă în alimentarea cu gaze pentru populație, industrie, mediu de afaceri. Am cerut instituțiilor responsabile să continue ritmul intens de depozitare a gazelor și să gestioneze cu mare atenție cantitățile necesare pentru a trece cu bine peste această iarnă.
Având prețuri plafonate la gaze pentru români și suficient gaz pentru funcționarea economiei, Guvernul va continua să sprijine activ atât cetățenii, cât și industriile noastre”, susține Ciucă.

România va reuși să atingă anul acesta un nivel de 28,7 TWh gaze naturale înmagazinate în
depozitele subterane, aproximativ 87% din capacitatea totală disponibilă (peste ținta UE de 80%), arăta o analiză recentă a Energy Policy Group (EPG), think-tank specializat în politici energetice și strategie energetică. Simpla “umplere a depozitelor” ar putea fi însă insuficientă pentru asigurarea aprovizionării pe tot parcursul iernii, atrag însă atenția specialiștii. În actualul context, e necesară “pregătirea judicioasă” a unei posibile activări a Planului de Urgență.

Mai multe informații pe această temă, context și măsuri necesare:

Analiză Energy Policy Group: România va reuși să umple 87% din capacitatea depozitelor de gaze. De ce acest lucru nu e suficient pentru a ne asigura o iarnă “caldă”

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *