DOCUMENT Ce prevede programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR: Salariul minim se majorează la 2.550 lei, punctul de pensie crește la 1.586 lei de la 1 ianuarie 2022 / Se modifică pragul pentru impozitarea microîntreprinderilor / Nou sistem de taxare pentru camioane și mașini poluante

Nicolae Ciucă Marcel Ciolacu Sorin Grindeanu Florin Cîțu Sursa Foto: G4Media.ro/ Autor: Ilona Andrei

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR, condusă de premierul Nicolae Ciucă, a elaborat un program de guvernare pentru perioada 2021-2024 care prevede majorarea punctului de pensie la 1.586 lei și a pensiei minime la 1.000 lei, creșterea contribuției virate la pensiile private Pilonul II până în 2024 și recalcularea pensiilor speciale. Totodată, Guvernul vrea să modifice și pragul pentru taxarea microîntreprinderilor. Menționăm că documentul este un draft și el poate fi supus modificărilor.

Iată principalele prevederi ale programului de guvernare.

Salariul minim

Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022.

Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim..

Salarii sistemul public

Eliminarea discrepanțelor salariale din sistemul bugetar.

Se va realiza o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE;

Acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției/autorității publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activități cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege;

Pensii

Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022; Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.

Creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după̆ transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până̆ la 4,75% în 2024;

În ceea ce privește cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale.

Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminarii facilității de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei.

Offshore

Modificarea și completarea Legii nr. 256/2018 (legea offshore) până la sfârșitul anului 2021. De asemenea, completarea prevederilor legale pentru aplicarea aceluiași regim fiscal pentru perimetrele onshore deep (mare adâncime).

Reactoare modulare pe fostele centrale de cărbune

Finalizarea unui prim proiect SMR într-una dintre țările partenere din Inițiativa Trei Mări (I3M) este esențială pentru a demonstra eficiența strategiei de înlocuire a centralelor electrice pe cărbune cu SMR-uri. România are toate premisele pentru prima dezvoltare de SMR-uri în regiune pe un sistem de 50 Hz și poate deveni un hub pentru producerea de SMR-uri în regiune, precum și o bază pentru pregătirea și susținerea operării acestei noi tehnologii în alte țări din cadrul Inițiativei Trei Mări.

SMR-urile ar putea fi construite pe amplasamentele existente ale centralelor pe bază de cărbune, fiind o sursa de generare de energie curată, fără emisii de carbon, menținând locurile de muncă și veniturile fiscale, contribuind în același timp la economia locală.

Taxare și fiscalitate 

Revizuirea distorsiunilor și lacunelor din legislația fiscală, asigurându-se corectitudinea și echitatea în sistem pe principiul neutralității taxării.

Reducerea economiei informale, combaterea evaziunii fiscale, reintroducerea stopajului la sursă, abordarea reducerii fiscalității pe muncă mai ales în zona veniturilor mici trebuie să facă obiectul unei analize în primul an de guvernare.

Revizuirea cadrului fiscal

Analiza sistemului de impozitare din Romania în vederea elaborarii de recomandari pentru a asigura că sistemul de impozitare contribuie la promovarea şi păstrarea unei creşteri economice sustenabile

Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului Fiscal prin care se reduce gradual aria de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi.

Intrarea în vigoare a: stimulente fiscale, cu scopul de a simplifica sistemul de impozitare pentru a fi mai eficient, transparent, echitabil până în 2024.

Intrarea în vigoare a legii pentru implementarea unui nou sistem de taxare pe baza distanței pentru vehiculele grele (camioane) și introducerea de taxe mai mari pentru deținerea în proprietate a celor mai poluante vehicule de pasageri (autoturisme / autobuze / autocare), pe baza principiului „poluatorul plătește” și a principiului taxării ecologice.

Sursa Foto: G4Media.ro/ Autor: Ilona Andrei

Comentarii

  1. “introducerea de taxe mai mari pentru deținerea în proprietate a celor mai poluante vehicule de pasageri (autoturisme / autobuze / autocare), pe baza principiului „poluatorul plătește” și a principiului taxării ecologice.”

    Aceasta e singura masura reala care daca se aplica corect si e prohibitiva
    Romania nu va mai fi cimitirul auro al Europei.

    Taxarea pentru al doilea auto SH per familie cu 50% mai mult decat per un auto.
    Taxarea cu 100% pentru al treilea SH per familie.

    Reducem poluarea prin taxarea poluatorilor.

    Si trebuie gasita si metoda prin care cei 100.000 de cocalari samsari care aduc saptamanal 4 auto SH din UE per expeditie!

    Am stat o ora sa ma odihnesc pe Autostrada intr-o parcare pe la Deva si am numarat 37 de transportatori de auto SH cu cate 4 maaini la pachet.
    Si prin cate intrari in Ro se face o astfel de invazie de rable?

    Care e dimeniunea zilnica a intrarilor, dar anuala?
    Intrece orice imaginatie!

    Concluzie:
    Impozitati toti acesti poluatori!

  2. Pensii.
    Amendamente.

    Legea pensiilor e plina de inechitati.
    Nimeni nu le va rezolva niciodata!

    Vedeti raportul dintre pensiile lui Doneanu, Vacaroiu sau Isarescu si pensia unui agricultor.

    Adica intre pensiile maxime si minime!

    Raportul e de 200 la 1!

    E o inechitate grosolana!

    Cert e ca in final nu se va intampla Nimic!
    Nicio Lege a Pensiilir nu va fi modificata!

    Daca legea actuala ramane, ar putea fi ajustata cu cateva amendamente.

    1. Sa se impoziteze cu 25% toate pensiile care sunt cumulate cu salariul dupa varsta legala (62 femei, respectiv 65 ani la barbati) de pensionare pana la 70 ani barbati si femei.
    Eşantionul cuprinde cca 400.000 de favorizati de regim.
    Gem Primarii, Prefecturi, Agentii, Ministere, Cj de ei!

    2. Sa se impoziteze cu 50% toate pensiile care sunt cumulate cu salariul dupa varsta de 70 ani barbati si femei pana retragerea din campul muncii.

    Eşantionul de “elite” cuprinde cca 100.000 de specialisti nepreţuiti fara de care Romania ar stagna!

    3. Sa se impoziteze pensiile obtinute pentru necontributivitate cu 25%.
    Partea din pensia obtinuta ca Necontribuabil sa fie impozitata cu 25%.

    Si sa munceasca toti romanii cât vor!

    Aceste masuri de impozitare trebuiesc corelate si cu INGHETAREA pensiilor ce depasesc echivalentul a 2.000 €.
    Pe urmatorii 5 ani.

    Sunt cca 200.000 de romani care vor supraviețui cu pensii de “mizerie” cuprinse intre 2.500 si 10.000 €!
    Plus avantajele dobandite “legal”!

    Mai mult daca se aplica impozitarea de mai sus se mai reduc si tesiunile sociale legate de cele 6 pensii speciale, de serviciu sau alte favoritisme.

    • Cu cele 4 amendamende se face o baza viabila de impozitare?
      Plus 600.000 de gulere albe impozitate de stat!
      Nu numai de stat la butoane si la cascaval!
      Statul va calcula si va incasa un impozit lunar zdravan de la aceasta baza de contribuabili!
      Nimeni nu va zice nimi daca nu li se ia cascavalul!
      De aceea pensionarii ar trebui lasati sa munceasca pana la adanci batraneti!
      Impozitati!
      Si nu mai vedeti vreunul ca ofteaza!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *