DOCUMENT Cum vor fi compensate facturile la energie electrică și gaze naturale

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, un proiect de Ordonanță de urgență pentru subvenționarea consumului de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Documentul, consultat de Economedia, arată că Guvernul va acorda o subvenție de 25% la factura de gaze și o compensație calculată ca diferență între prețul mediu și cel minim din piață, la energie electrică, doar anumitor categorii de consumatori, aleși în funcție de energia consumată.

Citește aici proiectul de ordonanță – OUG Facturi energie

„Având în vedere situația din sistemul energetic național determinată de creșterea prețului la energie electrică și gaze naturale la nivel internațional, precum și efectele provocate de aceste creșteri pentru populația României, este necesară reglementarea unui mecanism de compensare pentru perioada noiembrie 2021- martie 2022, astfel încât prețurile la energie electrică și gaze naturale plătite de către consumatorul casnic să nu conducă către sărăcie energetică; Întrucât menținerea unui nivel de trai al populației care să suporte costurile minime ale subzistenței include și creearea condițiilor de suportabilitate a utilităților aferente locuinței, iar acest deziderat nu poate fi atins în condițiile actuale ale creșterilor majore ale prețurilor la facturile de energie electrică și gaze naturale”, arată proiectul de ordonanță.

Astfel, pentru sprijinirea consumatorilor casnici în sezonul rece 2021-2022 se stabilește o schema de acordare a unei subvenții lunare pentru plata prețului final aferent consumului de energie electrice și gaze naturale pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022, diferența de preț final acordată drept subvenție urmând a fi suportată de la bugetul de stat, prin compensări ale furnizorilor de energie electrică și gaze naturale.

Consumatorii casnici de energie electrică și gaze naturale beneficiază de această subvenție în situația în care se încadrează în limitele de consum prevăzute și dacă nu beneficiază de subvenția acordată pentru consumatorul vulnerabil.

Subvenția acordată consumatorului casnic va fi consemnată/cuprinsă în factura emisă de furnizorul de energie electrică/gaze naturale, urmând ca acesta să beneficieze de o compensare în condițiile prezentei ordonanțe de urgentă.

Schema de subvenție energie electrică

Noiembrie Decembrie Ianuarie Februarie Martie
Subvenție acordata kwh= Prag mediu de referință – Prag minim de referință Subvenție acordata kwh= Prag mediu de referință — Prag minim de referință Subvenție acordata kwh= Prag mediu de referință – Prag minim de referință Subvenție acordata kwh= Prag mediu de referință-Prag minim de referință Subvenție acordata kwh= Prag mediu de referință – Prag minim de referință

Prag mediu de referință – media ponderată a tuturor ofertelor de energie pentru utilizatorul casnic, valabil pentru data de 01.09.2021

Prag minim de referință – cel mai mic preț din ofertele de energie electrică pentru utilizatorul casnic, valabil pentru data de 01.09.2021

Aceste valori pot fi actualizate periodic, la un interval de timp care nu poate fi mai mic de 30 zile.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a explicat, anterior, că momentan există 2 referințe: cel mai mic preț din piața concurențială, 64 bani, și prețul mediu din piața concurențială, de 82 bani. Această diferență de 18 bani pe kw la consumator va fi subvenționată în totalitate de către stat din bugetul statului, a spus el.

Schema de subvenție pentru gaze naturale

Pentru subvenția la gaze naturale se va aplica o subvenție procentuala din valoarea consumului conform tabelului de mai jos.

Tranșe consum/Luna Noiembrie Decembrie Ianuarie Februarie Martie
I00-300m3 25% 25% 25% 25% 25%
300-600m3 25% 25% 25% 25% 25%
600-900m3 25% 25% 25% 25% 25%
900-1100m3 25% 25% 25% 25% 25%
1100-1200m3 25% 25% 25% 25% 25%

 

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. “Aceste valori pot fi actualizate periodic, la un interval de timp care nu poate fi mai mic de 30 zile.” Nu se putea spune ca aceste valori vor fi actualizate la 30 zile? Daca, din comoditate, le vor actualiza la 5 luni inseamna ca subventia va fi fixa pe toata perioada. Lasati-ne si sansa de a fi mai mica.

  2. La mine s-a scumpit gazul cu 90 la suta de la 1 septembrie si cu inca 50 la suta de la 1 noiembrie la agentia nova power si gaz spunandu-mi ca 1 mwtru cub va costa 420 ron cu tot cu tva…cu ce ma incalzeste subventia de 25 la suta cand pretul e mai mare cu 130 la suta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *