Ministrul Energiei anunță cum va funcționa mecanismul de compensare a facturilor de energie: Factura la gaze, redusă cu 25%. Peste 13 milioane de români vor beneficia de o compensație în factura la energie electrică

Virgil Popescu sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat miercuri mecanismul pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale. El a precizat că la gaze, facturile vor fi reduse procentual cu 25%, iar în cazul energiei electrice se va aplica o reducere calculată ca diferență între prețul mediu din piață și cel mai mic preț din piața concurențială.

Principalele declarații:

În primă lectură am venit cu proiectul de ordonanță de urgență pentru compensarea consumatorului casnic. Am avut o întâlnire cu reprezentanții IMM-urilor, pentru că pregătim și o schemă de ajutor pentru IMM.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Am prezentat schema de compensare pentru energie și gaze pentru consumatorii casnici.

La energie electrică, am plecat de la ideea că în piața concurențială avem o ofertă minimă, un preț minim de referință, respectiv prețul oferit de către o companie care este mai mic decât prețul reglementat la 31 decembrie 2020. Deci vorbim de un preț concurențial mai mic decât prețul reglementat la sfârșitul perioadei de reglementare. Avem o bază minimă. Și avem un preț mediu în piață de circa 82 bani pe kilowat. 

Avem așadar 2 referințe: cel mai mic preț din piața concurențială, 64 bani, și prețul mediu din piața concurențială, de 82 bani.

Această diferență de 18 bani pe kw la consumator va fi subvenționată în totalitate de către stat din bugetul statului.

Avem mai multe tranșe de consumatori:

Avem consumatori între 30 kw și 200 kw. De ce există un prag de 30 kw? Pentru că înseamnă că acolo avem case nelocuite sau locuință de vacanță și nu are rost să le subvenționăm.

Peste 200 kww nu mai este consum mediu, este consum mare, nu mai vb de oameni cu venituri medii.

Pratic între 30 kw și 200 kw vorbim 5.172.193 de gospodării. Dacă înmulțim cu statisticile de la Ministerul Muncii, care arată că există 2,5 persoane pe gospodărie, vorbim de aproape 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică.

Cine nu va beneficia în afară de cei sub 30 kw de consum? Consumatorii vulnerabili, cărora li se va aplica legea consumatorului vulnerabil. Cei sub 30 kw și cei care sunt vulnerabili nu vor beneficia de efectele acestei ordonanțe, ci vor merge pe legea consumatorului vulnerabil și vor primi de acolo această subvenție.

La sfârșitul fiecărei luni furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount diferențiat în factură, vor întocmi niște borderouri automat din sistemele informatice pe care le vor prezenta în declarațiile de taxe impozite și li se vor scădea direct.

La gaze am luat un preț de referință mai mult decât dublu de anul trecut, de 255 lei pe kilowat ca preț de referință. Acolo am altă tranșă de consum.

Avem de la 100 la 300 metri cubi consum anual.

Între 100 și 300 mc vorbim de o garsonieră, între 300 și 600 mc vorbim de un apartament cu 2 camere, între 600 și 900 vorbim de un apartament cu 3 camere, între 900 și 1100 mc vorbim de un apartament cu 4 camere până în 100 mp și între 1.100 și 1200 mc vorbim de locuințe, case individuale până în 120 mp.

Toate aceste tipuri de locuințe unde locuiesc români care au veniturile până în plaja medie vor beneficia de ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii.

Pentru gaze naturale vorbim de 25% suma fixă în funcție de consum, se aplică la final pe factură și stornând 25% din valoarea facturii cu tot cu TVA.

Această referință de preț mediu atât la gaze cât și la energie electrică poate fi updatată în funcție de evoluția pieței, prin ordin comun al miniștrilor + autoritatea de reglementare în energie.

Ministrul a dat și un exemplu, pentru factura la energie electrică. „Factura la un consum de 100 de kilowați, la 82 bani kilowatul, este de 82 lei, cu tot cu TVA. Din această factură se scad 18 bani, înmulțit cu 100 kw. La 100 kw plătesc 64 lei, atât cât ar plăti dacă ar fi în portofoliul furnizorului cu cel mai mic preț din piață”, a explicat ministrul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. La o scara de bloc , o singura factura, comuna
    Cum se aplica decizia in cazul celor care locuiesc la bloc, unde nu sunt contoare individuale, exista un singur contor pentru o scara cu 30-40 de apartamente ?

  2. Hei ,sigur nu e vreo greseala pe undeva ?
    Ori s-a exprimt Ministrul gresit ,inclusiv exemplul dat ori a fost preluata gresit info de catre voi.
    Cum sa consumi la casa de 120MP doar 1200mc/an ?Voi nu traiti tot pe planeta asta ?Cat ar fi de izolata si oricat de putin ai consuma vara (sa zicem doar cu gatitul si dusurile scurte) tot ramane infim pt incalzire in sezonul rece care incepe in Octombrie si se termina abia in Mai uneori…
    Pai eu am aproximativ aceasta suptafata la casa si am izolatie de 5 cm ext (polistiren) si 5 cm interior (vata si rigips) si min iarna este cam de 10mc/zi pt o temp reglata de 21°C ,adica min 300 mc/luna.Cu cei 1200 mc luati in calcul nu acoperi nici iarna care are cel putin 5 luni (NOI,DEC,IAN,FEB,MAR).
    Ori poate a vrut sa zica consumul lunar ;adica pt o casa de aprox 120mp se va compensa 25% din factura daca se incadreaza in 1100-1200 mc/luna ?!Asa s-ar incadra si case mai mari si mai prost izolate…in cele mai crunte luni dintr-o iarna friguroasa.Si s-ar acoperi si lunile de regularizare caci poti avea doua luni consecutive cu consum estimate de 200 mc/luna ,sa zicem ,si a treia luna sa vina la regularizare 1000 mc.Ori este vb tot de un consum lunar pana la urma dar subventionat in limita asta ?Aici putin probabil caci daca impartim valoarea vehiculata la 12 pt a face o medie pe luna ar iesi 1200/12=100 mc/luna.Adica cine consuma peste va plati diferenta la pretul intreg…Sper sa nu le dau idei !
    Oricum undeva este o greseala ,clar.Si nu-mi dau seama cum de voi jurnalistii nu va dati seama ca sa dati stirea cu aceste precizari sau sa intrebati ca de aia participati la conferintele de presea….
    O replica cumva a Redactiei pe mail ?Poate sunt eu prea prost si nu pricep…

      • Trebuie citita aceasta OUG ! Pt curent consumul f mic nu se compenseaza caci se considera ca nu e locuita permanent proprietatea deci nu vad de ce nu s-ar face la fel si la gaze.Adica sa incepem ajutorul de la 100 mc/an adica 8mc/luna e ca si nelocuita…Pai numai daca gatesti (si aici nu are legatura cu suprafata imobilului) si consumi mai mult…O centrala lasata pe minim (reglaj antianghet) intr-o garsoniera si tot consuma mai mult !
        Si pana la urma de ce se vb de suprafata ,de nr de camere ?Furnizorul nu stie ce fel de proprietate avem la adresa;are doar o adresa sau un doc care atesta dreptul de proprietate dar nu neaparat marimea.De unde sa stie el sa puna subventia separat in factura in functie de acele cote .Daca o luam asa pe max la sub 1200/an se incadreaza doar cateva garsoniere si cateva apartamente cu doua camere (mai bine izolate).Nu stiu de unde sunt scoase milioanele alea de oameni….In garsoniere stau max 2 pers,dar rar si chiar asa sunt f putine garsoniere in Romania.In fine…se meritau niste lamuriri !Eu caut OUG ,poate o gasesc…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.