Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat miercuri mecanismul pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale. El a precizat că la gaze, facturile vor fi reduse procentual cu 25%, iar în cazul energiei electrice se va aplica o reducere calculată ca diferență între prețul mediu din piață și cel mai mic preț din piața concurențială.
Principalele declarații:
În primă lectură am venit cu proiectul de ordonanță de urgență pentru compensarea consumatorului casnic. Am avut o întâlnire cu reprezentanții IMM-urilor, pentru că pregătim și o schemă de ajutor pentru IMM.
Am prezentat schema de compensare pentru energie și gaze pentru consumatorii casnici.
La energie electrică, am plecat de la ideea că în piața concurențială avem o ofertă minimă, un preț minim de referință, respectiv prețul oferit de către o companie care este mai mic decât prețul reglementat la 31 decembrie 2020. Deci vorbim de un preț concurențial mai mic decât prețul reglementat la sfârșitul perioadei de reglementare. Avem o bază minimă. Și avem un preț mediu în piață de circa 82 bani pe kilowat.
Avem așadar 2 referințe: cel mai mic preț din piața concurențială, 64 bani, și prețul mediu din piața concurențială, de 82 bani.
Această diferență de 18 bani pe kw la consumator va fi subvenționată în totalitate de către stat din bugetul statului.
Avem mai multe tranșe de consumatori:
Avem consumatori între 30 kw și 200 kw. De ce există un prag de 30 kw? Pentru că înseamnă că acolo avem case nelocuite sau locuință de vacanță și nu are rost să le subvenționăm.
Peste 200 kww nu mai este consum mediu, este consum mare, nu mai vb de oameni cu venituri medii.
Pratic între 30 kw și 200 kw vorbim 5.172.193 de gospodării. Dacă înmulțim cu statisticile de la Ministerul Muncii, care arată că există 2,5 persoane pe gospodărie, vorbim de aproape 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică.
Cine nu va beneficia în afară de cei sub 30 kw de consum? Consumatorii vulnerabili, cărora li se va aplica legea consumatorului vulnerabil. Cei sub 30 kw și cei care sunt vulnerabili nu vor beneficia de efectele acestei ordonanțe, ci vor merge pe legea consumatorului vulnerabil și vor primi de acolo această subvenție.
La sfârșitul fiecărei luni furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount diferențiat în factură, vor întocmi niște borderouri automat din sistemele informatice pe care le vor prezenta în declarațiile de taxe impozite și li se vor scădea direct.
La gaze am luat un preț de referință mai mult decât dublu de anul trecut, de 255 lei pe kilowat ca preț de referință. Acolo am altă tranșă de consum.
Avem de la 100 la 300 metri cubi consum anual.
Între 100 și 300 mc vorbim de o garsonieră, între 300 și 600 mc vorbim de un apartament cu 2 camere, între 600 și 900 vorbim de un apartament cu 3 camere, între 900 și 1100 mc vorbim de un apartament cu 4 camere până în 100 mp și între 1.100 și 1200 mc vorbim de locuințe, case individuale până în 120 mp.
Toate aceste tipuri de locuințe unde locuiesc români care au veniturile până în plaja medie vor beneficia de ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii.
Pentru gaze naturale vorbim de 25% suma fixă în funcție de consum, se aplică la final pe factură și stornând 25% din valoarea facturii cu tot cu TVA.
Această referință de preț mediu atât la gaze cât și la energie electrică poate fi updatată în funcție de evoluția pieței, prin ordin comun al miniștrilor + autoritatea de reglementare în energie.
Ministrul a dat și un exemplu, pentru factura la energie electrică. „Factura la un consum de 100 de kilowați, la 82 bani kilowatul, este de 82 lei, cu tot cu TVA. Din această factură se scad 18 bani, înmulțit cu 100 kw. La 100 kw plătesc 64 lei, atât cât ar plăti dacă ar fi în portofoliul furnizorului cu cel mai mic preț din piață”, a explicat ministrul.