DOCUMENT Salarizarea bugetarilor, marile modificări propuse de Ministerul Muncii: Sporuri de maximum 20% din salariul de bază, uniformizarea salariilor din primării, spor de performanță lunar

bani, salarii, calcul pixabay.com sursa foto: Pixabay.com

Ministerul Muncii propune schimbări majore în salarizarea bugetarilor, potrivit unui memorandum anunțat pe agenda ședinței de guvern de miercuri.

Principalele modificări sunt plafonarea sporurilor la maximum 20% din salariul de bază, refacerea coeficienților de ierarhizare în funcție de care sunt calculate salariile, o grilă separată pentru angajații din administrația locală, dar și introducerea unui spor de performanță lunar.

  • Iată principiile majore enunțate în memorandum:

– reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare – 2300 lei;

– introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;

– plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual;

– revizuirea sistemului de acordare a sporurilor :

a) sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
b) analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevărat relevante;

– acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite;

– implementarea noului cadru legal pentru toate familiile ocupaționale în acelașii timp, în scopul evitării apariției unor noi dezechilibre în sistemul public de salarizare și al înlăturării posibilității contestării unor prevederi în fața instanțelor de judecată.

În ceea ce privește salarizarea administrației locale, în memorandum se arată că acum există ”dezechilibre salariale între unitățile administrative-teritoriale de nivel similar”, dat fiind că nivelul de salarizare al personalului pentru fiecare în parte se stabilește prin hotărâre a consiliului local sau a consiliului județean.

”Aplicarea legii a dus la situația în care unele salarii de bază din administrația publică locală sunt mai mari decât salariile din administrația publică centrală”, se arată în document.

Legat de sporuri, memorandumul arată că în prezent, există sectoare de activitate care sunt exceptate de la plafonul actual de 30%, ”ceea ce determină acordarea unui număr mai mare de sporuri pentru aceste categorii bugetare, în detrimentul altor categorii de personal bugetar care nu pot depăși acest plafon”.

Memorandumul cere ca ministerele să transmită în termen de 30 de zile propuneri și observații de îmbunătățire a legislației privind salarizarea în domeniul de competență, în vederea reașezării politicilor salariale.

sursa foto: Pixabay.com

Comentarii

  1. Sa ajuns la mari aberații în unele primării de comună să fie salarii ca în București. ….., primarcu salariu cât primarul Bucureștiului…., totală nesimțire in salariile celor care mimeaza că muncesc când ei de fapt jumulesc banii pubici.”ANDO”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *