Două mari proiecte japoneze în România odată cu lansarea parteneriatului strategic: implicarea în construcția reactoarelor nucleare modulare și un centru de producție de optică de mare putere legat de Laserul de la Măgurele

G4Media mart. 7, 2023 0 comentarii
Klaus-Iohannis-si-Fumio-Kishida-e1678196169894-640x400

Președintele Klaus Iohannis și premierul japonez Fumio Kishida au semnat marți la Tokyo o declarație prin care între cele două țări a fost agreat un parteneriat strategic, o formă de cooperare strânsă, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Iohannis a anunțat într-o conferință de presă că documentele de colaborare semnate la Tokyo vor contribui la facilitarea implicării Japoniei în câteva proiecte majore de investiții.

Astfel, președintele a menționat posibila implicare a Japoniei în construcția reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni, realizate în România împreună cu Statele Unite ale Americii, dar și proiecte precum producția de hidrogen verde și în domeniul energiei eoliene.

În plus, președintele Iohannis a anunțat că cele două delegații ”au pus bazele” pentru avansarea cooperării științifice pentru crearea în România a unui centru de producție de optică de mare putere, în sprijinul activităților experimentale cu laserul de mare putere de la ELI-NP, Laserul de la Măgurele.

”Sunt extrem de onorat să mă aflu în Țara Soarelui Răsare, cu prilejul instituirii Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia. Declarația Comună pe care am semnat-o astăzi, împreună cu Prim-ministrul Kishida, marchează un moment istoric în relația noastră bilaterală, veche de peste un secol. Ridicăm astfel relațiile româno-nipone la cel mai înalt nivel”, a declarat Iohannis.

Foto: Administrația Prezidențială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *