Drum Expres Constanța-Tulcea: Proiectantul a fost convocat la Ministerul Transporturilor pentru a stabili traseul final. Noul termen pentru predarea proiectului tehnic este iunie 2024, cu peste doi ani întârziere față de contractul inițial

DN 22 Ovidiu

Proiectantul Drumului Expres Constanța-Tulcea ,,Dobrogea Expres” a fost convocat săptămâna viitoare la Ministerul Transporturilor pentru a stabili mai repede traseul final, a anunțat la Tulcea, secretarul de stat Ionel Scrioșteanu. După cinci acte adiționale, asocierea Search-Egis a primit o nouă prelungire pentru iunie 2024, practic întârzierea proiectului a depășit termenul inițial din contract. Astfel, documentația tehnică (studiu de fezabilitate și proiect tehnic) ar urma să fie predată în iunie 2024 cu 26 de luni mai târziu decât termenul inițial, aprilie 2022. Precizările secretarului de stat vin după ce, șeful CNAIR, Cristian Pistol a anunțat că varianta finală de traseu pentru Drumul Expres Brăila-Tulcea a fost avizată în Consiliul tehnico-economic (detalii aici).

Scrioșteanu a explicat că drumul de mare viteză Tulcea -Constanța (aprox. 110 km.) ar putea face parte dintr-un nou traseu european care să lege Porturile Constanța și Odessa de viitorul coridor Lvov-Odessa via Podul peste Dunăre de la Brăila sau prin primul pod peste Dunăre România-Ucraina de la Isaccea (deocamdată doar la nivel de discuții) : ,,Am discutat cu factorii locali și despre Drumul Expres Tulcea-Constanța, pentru care trebuie să urgentăm procedurile pentru stabilirea traseului final. În acest sens, săptămâna viitoare vom convoca firma care lucrează la realizarea proiectului într-o ședință de lucru la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Întotdeauna am susținut faptul că proiectele naționale de infrastructură de transport trebuie să fie conectate și corelate cu viziunea și dezvoltarea infrastructurii locale, în așa fel încât infrastructura de mare viteză să fie pusă în valoare la potențialul maxim. Astfel, am discutat și despre un posibil viitor coridor european, care să lege Odessa – Tulcea – Constanța, unind astfel coridorul Constanța – Nădlac de viitorul coridor Polonia – Lvov – Odessa, fie prin intermediul Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila/Galați – Tulcea, fie printr-un nou pod în zona Isaccea.” – secretarul de stat Ionel Scrioșteanu. Contractul pentru proiectarea drumului de mare viteză Constanța -Tulcea a fost semnat în iulie 2020 pentru 17,8 milioane lei, iar în august CNAIR a dat ordinul pentru începerea proiectării preliminare.

Contractul pentru construirea centurii municipiului Tulcea ar urma să fie scos la licitație anul viitor. Centura Tulcea va avea 4 benzi și o lungime de 9 kilometri și nod rutier la intersecția cu Drumul Expres Brăila-Tulcea-Constanța.

Harta Traseu Drum Expres 8 Constanța-Tulcea

Sursa foto : CNAIR

Comentarii

  1. Desene pe asfalt.
    Daca va dura 2 -3 ani intarziere numai cu proiectarea sa se calculeze cel putin 10 ani cu executia unui mic DEx intre deal si campie!
    Si cu 100mil. € per km!😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *