FOTO Drumul Expres Oradea-Borș II inaugurat în urmă cu câteva zile, transformat în parcare pentru camioane din cauza restricțiilor de tonaj impuse în Ungaria /Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, discuții la Viena despre Schengen

Drum Expres Oradea Borș II Sursa Marin Marian

Transportatorii de mărfuri așteaptă ore bune trecerea frontierei România-Ungaria pe la Borș II după restricțiile pentru camioane impuse în Ungaria cu ocazia Paștelui Catolic. Circulația camioanelor a fost interzisă luni, 1 aprilie 2024 pe timpul zilei, în a doua zi a Paștelui Catolic, iar în noaptea de luni spre marți, la ridicarea restricțiilor s-au format cozi mari pe Drumul Expres Oradea-Borș II și pe ,,ciotul” Autostrăzii Transilvania Biharia-Borș II de 5,5 km. Marți, 2 aprilie, Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoi, discută la Viena cu omologul său, Gerhard Karner despre Air Schengen, conform unui anunț de presă al MAI.

La începutul lunii martie, Economedia a explicat ce se va întâmpla pe Drumul Expres Oradea-Borș II la ridicarea restricțiilor din Ungaria, în lipsa aderării la Schengen și cu frontierele rutiere.

Descărcarea din DEx 16 Oradea-Borș II inaugurat joi, 28 martie se face la mică distanță de PTF Borș II, iar breteaua de legătură DEx 16 în A 3 are o singură bandă. Poliția de Frontieră Română estimează un timp de așteptare de 200 de minute la Borș II, 240 minute la Nădlac II cu 13 kilometri coloană de camioane pe A 1 și 340 minute la Petea.

Imagini publicate pe forumul Asociației Pro Infrastructură de Marin Marian :

Descărcarea DEx 16 în A 3 :

Măsurile Poliției de Frontieră :

În punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria se înregistrează un timp de aşteptare ridicat, la ieşirea din România, pe arterele destinate autovehiculelor de transport marfă, ca urmare a restricţiilor de circulaţie pentru mijloacele de transport din această categorie, impuse de autorităţile ungare pe teritoriul statului vecin, cu ocazia sărbătorilor Pascale Catolice.

La ridicarea restricțiilor, Inspectoratele Teritoriale ale Poliției de Frontieră Oradea și Sighetu Marmației au dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ şi reducerea timpului de aşteptare.

A fost suplimentat personalul planificat la efectuarea formalităţilor de frontieră, precum şi pe arterele de control deschise pentru acest tip de mijloace de transport, în funcţie de infrastructura punctelor de trecere.

Controlul de frontieră la graniţa cu Ungaria se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu şi în funcţie de personalul alocat de Poliţia Ungară. În acest sens, a fost luată legătura cu autorităţile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului.

Recomandăm şoferilor de autocamioane tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţa cu Ungaria, deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt, astfel:

 • pe raza județului Satu Mare:
  • PTF Petea.
 • pe raza județului Bihor:
  • PTF Salonta (tonaj maxim 7,5 tone).
  • PTF Borş, PTF Borş II.
 • pe raza județului Arad:
  • PTF Nădlac, PTF Nădlac II.
  • PTF Turnu (tonaj maxim 7,5 tone).
  • PTF Vărşand.
 • pe raza județului Timiș:
  • PTF Cenad (tonaj maxim 7,5 tone).

Menţionăm faptul că traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi de aşteptare.

Sursa Marin Marian

Comentarii

 1. Întrebați politicieni de ce nu închid traficul rutier pentru camioane în weekend și sărbători legale ca și în alte state. Interesele sunt prea mari? Interesat un articol pe această temă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *