După Marea Britanie, și Franța renunță la majoritatea restricțiilor anti-Covid

certificat verde COVID-19, vaccinare, horeca, verificare, acces, covid digital pass Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul francez a anunțat joi seara renunțarea, din februarie, la majoritatea restricțiilor adoptate pentru controlarea pandemiei de Covid-19, potrivit boursorama.com.

“Vom putea ridica în februarie majoritatea restricțiilor luate pentru a frâna epidemia datorită noului pașaport vaccinal care va intra în vigoare luna viitoare”, a anunțat premierul Jean Castex.

Începând cu 2 februarie, purtatul măștilor nu va mai fi obligatoriu în exterior și nici telemunca, deși este recomandată în continuare, a precizat acesta.

După două săptămâni vor putea fi redeschise cluburile de noapte închise din 10 decembrie și vor fi autorizate din nou concertele cu spectatori în picioare. Consumul la bar va fi de asemenea permis.

Guvernul a anunțat de asemenea că pașaportul vaccinal, care înlocuiește pașaportul sanitar pentru persoanele peste 16 ani, va intra în vigoare de luni “sub rezerva deciziei Consiliului Constituțional”.

Acest pașaport va servi pentru a intra în restaurante, cluburi, transport public interregional etc.

Marea Britanie, lovită de valul Omicron cu 15 zile înaintea Franței, a anunțat ieri ridicarea majorității restricțiilor.

Guvernul francez se confruntă cu o situație paradoxală: deși numărul de cazuri pozitive nu încetează să crească – doborând record după record, cu peste 300.000 de contaminări zilnice, în medie, în ultimele șapte zile – presiunea asupra serviciilor de reanimare descrește.

Serviciile de terapie intensivă găzduiau joi 3.842 pacienți Covid. Cifra este în declin de mai multe zile deși, în general, numărul de internări continuă să crească.

Această situație se explică prin caracteristicile variantei Omicron, care este mult mai contagioasă în comparație cu mutațiile precedente dar nu conduce la atât de multe forme severe ale bolii.

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *