e-Factura funcționează, de astăzi, opțional, între privați

anaf, calculator anaf, spv Sursa foto: ANAF/Facebook

Sistemul de facturare electronică (e-Factura) funcționează opțional, începând de astăzi, 1 aprilie 2022, pe relația Business to Business (B2B), anunță Minsterul Finanțelor. La 1 iulie, e-Factura va deveni obligatorie.

Astfel, de vineri, 1 aprilie, operatorii economici care comercializează produse considerate cu risc fiscal ridicat pot să folosească, opțional, Sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura pe relația Business to Business (B2B), urmând ca acesta să devină obligatoriu începând cu data de 1 iulie 2022.

Sistemul RO e-Factura poate fi accesat cu ajutorul credențialelor pentru Spatiul Privat Virtual (SPV).

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis că primele sute de facturi au fost introduse astăzi în sistemul național de facturare electronică, în prima zi de aplicare opțională e-Factura în relația firmelor cu partenerii de afaceri.

Facturarea electronică va fi obligatorie în România, în următorii pași:

– în intervalul 1 aprilie – 30 iunie 2022 firmele pot să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistraţi în Registrul RO e-Factura;
– începând cu 1 iulie 2022 aceste firme au obligația să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistraţi în Registrul RO e-Factura.

Lista cu produsele considerate a avea un risc fiscal ridicat poate fi consultată aici.

Sursa foto: ANAF/Facebook

Comentarii

 1. Buna ziua
  Eu sunt o pensiune turistica afiliat la societatile amitente de vouchere de vacanta.
  Din 1 iunie trebuie sa emit factura prin e-factura la incasare sume de pe card vacanta/tichete vacanta.
  Daca clientul ajunge la ora 22.00 plateste, emit factura, la ANAF mi se va aproba factura la ora respectiva, sau a doua zi cand deja pleaca clientul o sa primesc raspuns de negare si pierd banii sau trimit inapoi la client?
  Cum este gandita in HORECA?
  Nu am primit raspuns concret nici de la ANAF, nici contabilii nu stiu, parca ar fi un mister.
  Multumesc anticipat.

 2. Buna ziua,
  Lucrez ca traducator autorizat. Am cativa clienti din Romania cu care lucrez frecvent. Alti clientii ai mei sunt din Europa , deci au VIES si pot fi identificati.
  Ce fac cu clientii mei (care imi asigura 40%-50% din venituri) care sunt din alte tari ale lumii. Cum intocmesc factura in acest caz pentru situatia financiar anuala?
  Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *