Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,1% în mai, pe fondul avertismentelor privind dobânzile

Redacția iul. 13, 2023 0 comentarii
Calcul economie contabilitate bani

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,1% în luna mai, mai puțin decât se aștepta, dar economiștii au avertizat că recentele creșteri ale ratelor dobânzilor vor afecta creșterea în a doua jumătate a anului, scrie Financial Times.

O vacanță bancară suplimentară pentru a marca încoronarea regelui a contribuit la scăderea produsului intern brut al Regatului Unit între aprilie și mai, potrivit datelor Oficiului Național de Statistică. Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o scădere de 0,3 procente.

Dar Suren Thiru, directorul economic al Institutului Contabililor Autorizați din Anglia și Țara Galilor, a declarat că scăderea de 0,1%, care a urmat unei ușoare creșteri în luna mai, a confirmat „că economia se zbate chiar înainte ca impactul recentelor creșteri ale ratelor dobânzilor să se facă simțit pe deplin”.

Lira sterlină a crescut joi cu 0,6% în raport cu dolarul, atingând 1,3063 dolari – cel mai ridicat nivel din aprilie 2022 – deoarece traderii au pariat pe mai multe creșteri ale dobânzilor din partea Băncii Angliei, dar doar una singură din partea Rezervei Federale.

Banca Angliei a majorat dobânda de politică monetară de la un minim istoric de 0,1% în noiembrie 2021 la 5% în prezent, iar piețele anticipează o nouă creștere la 6,25% până la sfârșitul anului.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *