Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,2% în al treilea trimestru. Analiștii cred că este începutul unei temute recesiuni pe termen lung

calculator calcule bani criza economie grafic contabil pexels sursa foto: Pexels

Economia Marii Britanii s-a contractat în ultimele trei luni, în pragul unei temeri în ceea ce privește o recesiune de lungă durată, subliniind provocarea pentru ministrul de finanțe Jeremy Hunt, care se pregătește să crească taxele și să reducă cheltuielile săptămâna viitoare, scrie Reuters.

Producția economică a scăzut cu 0,2% în al treilea trimestru, mai puțin decât contracția de 0,5% prognozată de analiști într-un sondaj Reuters, arată datele oficiale de vineri.

Dar a fost prima scădere a PIB-ului de la începutul anului 2021, când Marea Britanie era încă supusă unor restricții stricte de coronare, în timp ce gospodăriile și întreprinderile se luptă cu o criză severă a costului vieții.

Economia Marii Britanii este acum și mai mult sub dimensiunea sa de dinaintea pandemiei, fiind singura economie din G7 care nu și-a revenit încă pe deplin din prăbușirea COVID-19.

Grupul de reflecție Resolution Foundation a declarat că, deși scăderea a fost mai mică decât se temeau investitorii, aceasta a lăsat Marea Britanie pe calea celei mai rapide reveniri la recesiune de la mijlocul anilor 1970.

„Cancelarul va trebui să găsească un echilibru între a pune finanțele publice pe o bază sustenabilă, fără a înrăutăți și mai mult criza costului vieții sau a lovi serviciile publice deja încorsetate”, a spus Smith.

Răspunzând la date, Hunt și-a repetat avertismentele că vor fi necesare decizii dure privind impozitele și cheltuielile.

„Nu îmi fac iluzii că ne așteaptă un drum greu – unul care va necesita decizii extrem de dificile pentru a restabili încrederea și stabilitatea economică. Dar pentru a obține o creștere durabilă pe termen lung, trebuie să ținem sub control inflația, să echilibrăm conturile și să facem ca datoria să scadă. Nu există altă cale”, a declarat Hunt.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *