Economia spaniolă a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, din cauza scăderii cererii interne / Declinul din vară a fost compensat de exporturile solide şi de creşterea turismului

spania steag flag pexels sursa foto: Pexels

Spania, a patra economie a zonei euro, a înregistrat o creştere de 0,1% în trimestrul trei din 2022, o încetinire semnificativă faţă de avansul de 2% raportat în precedentele trei luni, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INE), transmite Reuters.

Datele finale arată că declinul cererii pe plan intern în timpul lunilor de vară a fost compensat de exporturile solide şi de creşterea turismului, un sector care s-a redresat aproape de nivelul anterior pandemiei.

De asemenea, evoluţia PIB-ului Spaniei a fost susţinută de datele bune de pe piaţa forţei de muncă, într-o ţară în care încetinirea economiei e deseori însoţită de concedieri masive.

Inflaţia ridicată, care în medie s-a situat anul acesta la 8,5%, din cauza impactului invadării Ucrainei de către Rusia, a redus rata de creştere a consumului gospodăriilor de la 1,7% la 0,1%.

Totuşi, FMI nu se aşteaptă la recesiune în Spania în timpul lunilor de iarnă.

În ritm anual, economia spaniolă a înregistrat în trimestrul trei din 2022 un avans de 4,3%, după o expansiune de 7,6% în precedentele trei luni.

Investiţiile au scăzut semnificativ în sectorul construcţiilor, în perioada iulie-septembrie 2022, iar activitatea în industrie s-a redus considerabil faţă de trimestrul precedent.

Săptămâna aceasta, Guvernul de la Madrid estima că avansul economiei în 2022 ar putea depăşi previziunea sa de 4,4%, în timp ce majoritatea analiştilor se aşteaptă la o expansiune de 4,6%.

Pentru 2023, Executivul previzionează o creştere de 2,1%, faţă de 1,3% prognozată de Banca Centrală a Spaniei.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *