Economia SUA a înregistrat o creștere record în trimestru patru din 2021, cea mai bună performanță din aproape patru decenii 

Redacția ian. 27, 2022 0 comentarii
dolari-bani-Pexels

Economia Statelor Unite a înregistrat o creștere accelerată în al patrulea trimestru din 2021, cea mai bună performanță din aproape patru decenii în 2021. Produsul intern brut (PIB) a crescut cu o rată de 6,9% în ultimul trimestru, care a urmat un ritm de creștere de 2,3% în trimestrul al treilea. Economiștii intervievați de Reuters estimaseră creșterea PIB-ului cu o rată de 5,5%. Estimările au variat de la o rată de 3,4% până la un ritm de 7%. Economia a crescut cu 5,7% în 2021, cea mai mare creștere din 1984, scrie Reuters.

Creșterea de anul trecut a fost alimentată de stimulente fiscale masive, precum și de rate ale dobânzilor foarte scăzute. Investițiile în acțiuni au reprezentat cea mai mare parte a creșterii PIB-ului în trimestrul al patrulea. Cheltuielile s-au mutat în timpul pandemiei către bunuri din servicii, un boom al cererii care a făcut presiune pe lanțurile de aprovizionare.

Creșterea trimestrului trecut a fost, de asemenea, stimulată de o creștere a cheltuielilor de consum în octombrie, pe măsură ce Omicron s-a răspândit în toată țara. Cheltuielile de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică, au fost împiedicate de lipsa de autovehicule și alte bunuri. Un alt element fiind lipsa globală de cipuri care afectează producția.

Totodată, focarul de infecții determinat de Omicron a avut un impact pe piața muncii, deși acest lucru este probabil temporar. Angajatorii sunt în căutare masivă de muncitori, cu 10,6 milioane de locuri de muncă la sfârșitul lunii noiembrie.

Un raport separat al Departamentului Muncii de joi a arătat că cererile inițiale pentru beneficii de șomaj au scăzut cu 30.000 la 260.000 ajustate sezonier în timpul săptămânii încheiate pe 22 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.