Efectul Dacia Spring: Bugetul Rabla Plus se dublează, în acest an. Prima pentru Rabla Clasic crește la 7.500 lei

rabla, masini, masini vechi, cimitir masini

Rabla Plus va avea un buget pentru aproximativ 6.600 de maşini (full) electrice noi, dublu față de anul trecut, iar prima de casare pentru Rabla Clasic va crește de la 6.500 la 7.500 lei, a anunțat marți ministrul Mediului Barna Tanczos. Programul Rabla se lansează în ultima săptămână din aprilie. Majorarea bugetului și a primelor vine în contextul în care cumpărătorii au arătat un interes major pentru mașina electrică Dacia Spring, pe care o pot cumpăra la preț redus cu un tichet Rabla.

Astfel, bugetul programului „Rabla Clasic 2021” va creşte cu 10% faţă de anul anterior, de la 405 milioane de lei la 440 milioane de lei. În cadrul acestui program, o persoană poate primi cumulat cu cele două ecobonusuri maximum 2.250 de euro.

„Programul Rabla Clasic ajută atât cetăţenii, cât şi industria autohtonă, prin acele tichete care sunt folosite pentru schimbarea parcului auto. Anul acesta vom modifica prima de casare din program şi o să majorăm de la 6.500 la 7.500 de lei, aproximativ 1.500 de euro, care se vor plăti acelor persoane care predau o maşină înmatriculată, se înscriu la dealer, se casează maşina, se radiază şi se scot din circulaţie maşinile vechi, poluatoare. Tot în cadrul programului Rabla Clasic avem două ecobonusuri care vin în completarea sumelor primei de casare şi în sprijinul acelor achiziţii prin care se cumpără maşini cu tehnologi hibrid. Aici, ecobonusul se majorează de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar în cazul ecobonusului GPL, cu emisii sub 96 grame de CO2, se majorează de la 1.000 de lei la 1.500 de lei”, a spus Tanczos.

În ceea ce priveşte ediţia din acest an a Programului „Rabla Plus”, bugetul alocat va fi de 400 de milioane de lei, dublu faţă de suma din anul 2020. „Bugetul de anul acesta permite achiziţionarea a 6.600 de maşini full electrice şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in”, a menţionat demnitarul.

„Am văzut interesul deosebit al cetăţenilor pentru aceste maşini electrice nepoluante. Vrem să vedem cât mai multe maşini electrice pe şoselele din România. Acum doar 1% din cele care circulă în ţară sunt electrice”, a precizat ministrul în conferinţa de presă.

Programul Rabla (Clasic şi Plus) se lansează în ultima săptămână a lunii viitoare şi va permite achiziţia a aproximativ 60.000 de maşini noi, cu motoare cu ardere internă, propulsie hibrid şi 100% electrice.

Primele de casare:

  • 7.500 de lei pentru maşini cu ardere internă
  • eco bonus 1.500 lei pentru GPL şi emisii reduse
  • 4.500 euro reducere pentru modelele hybrid – plug in
  • 45.000 de lei (9.300 euro) pentru maşinile 100% electrice

Totodată, Ministerul Mediului va demara un program pentru achiziţia de noi microbuze şcolare, actualul parc de microbuze şcolare fiind învechit.

Sursa foto: Unspash/Sergio Souza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *