Estimare XTB: Cursul Euro-RON ar putea trege pragul de 5 în primăvara anului viitor

Redacția iun. 28, 2021 0 comentarii
bani, euro, monede

După un avans de 5.7% în 2021, economia României va crește cu 5.1% în 2022 și cu 4.5% în 2023, estimează reprezentanții XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia. Deficitul de cont curent va ajunge la 5% anul acesta și va crește la 5.3% anul viitor, iar cursul valutar va ajunge la 5 lei – euro anul viitor.

“Creșterea economică foarte ridicată e de analizat într-un tablou mai larg: poate fi aceasta menținută îndelungat sau vine cu prețul unor debalansări poate mai puțin vizibile, dar care vor influența, în timp, traseul posibil al economiei? După un avans de 5.7% în 2021, estimările noastre vizează un salt de 5.1% în 2022 și unul de 4.5% în 2023. Privind spre deficitul bugetar și spre cel comercial, la niveluri ridicate (chiar dinainte de pandemie), putem vorbi deschis despre o creștere a poverii datoriei publice, pe un trend care necesită atenție serioasă. Piețele par, deocamdată, destul de relaxate în această privință, dar starea lor este, uneori, foarte schimbătoare”, notează  Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Claudiu Cazacu susține că stabilitatea cursului de schimb a însemnat “o reușită notabilă” în această perioadă de pandemie și estimează că vom vedea presiunea unui deficit de cont curent în creștere sau cel puțin aflat la niveluri ridicate. XTB estimează un deficit de cont curent de 5% anul acesta și 5.3% anul viitor. “Anul trecut, la puțin sub 11 miliarde de euro, a fost adâncit (cu 5.5% față de 2019) printr-o scădere mai redusă a importurilor față de exporturi. Diferența de ritm reflectă, de fapt, un trend care generează preocupare. În estimarea pentru anul viitor, exporturile cresc într-un ritm mai lent decât importurile (diferență de 2 puncte procentuale), și aceasta este o problemă ce trebuie privită cu seriozitate, mai ales în perspectivă îndelungată”, spune Cazacu.

Pe de altă parte, sunt de așteptat intrări consistente de fonduri europene, accelerate, pe măsură ce ar fi disponibile și resursele din PNRR, în creștere de la aproape 4 miliarde de euro în 2021 la 6.3 miliarde în 2022 și 7.9 miliarde de euro în 2023. “De asemenea, estimăm și o oarecare revigorare a remiterilor celor care lucrează în străinătate. Acestea vor liniști tendința ascendentă a EUR-RON, diminuând viteza de depreciere a leului. Pe termen lung, va fi esențial să utilizăm cât mai eficient resursele puse la dispoziție într-o conjunctură ieșită din comun, pentru că altfel am pregăti terenul, de fapt, pentru dezechilibre și mai mari”, subliniază analiza XTB.

În aceste condiții, armonizând probabilitățile unor scenarii diferite, XTB ia în considerare ipoteza unui curs EUR-RON de 4.99 RON la finele acestui an, cu spargerea nivelului simbolic de 5 în primăvara anului viitor. “În raport cu dolarul american, trendul leului este de asemenea văzut descendent. USD-RON ar putea atinge 4.20 în decembrie, și 4.30 în martie anul viitor, potrivit unor previziuni implicite referitoare la mișcarea EUR-USD. Față de aceste estimări, pentru ambele perechi ale leului, riscurile sunt ușor asimetrice în sens ascendent, se mai arată în analiza XTB România”.

 

Foto: Moneda euro / Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.