Europarlamentarul PNL Dan Motreanu: Din primele informații, România va primi cea mai mică sumă din ajutorul UE pentru fermierii afectați de importurile de grâne din Ucraina / Toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii

G4Media mart. 16, 2023 0 comentarii
ucraina, rusia, grau, cereale, criza alimentara, razboi, blocaj, productie

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu afirmă că, din primele informații, România va primi cea mai mică sumă din ajutorul UE pentru fermierii afectați de importurile de grâne din Ucraina, de 10 milioane de euro, iar „toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii”.

Ministerul Agriculturii este condus de Petre Daea (PSD).

„Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina. Din primele informații, țara noastră va primi cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 30 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16 milioane de euro. Toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii. Aceste sume se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina”, a scris, joi, Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.

Acesta își exprimă speranța că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor, pentru că fermierii români sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina.

„Vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români. Recent, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România și o serie de eurodeputați din statele învecintate. Chiar zilele acestea, am obținut promisiunea sprijinului pentru femierii români, din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la întâlnirea de la grupul PPE. Susținerea politică pentru țara noastră este fără echivoc. Însă, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnică sunt atribuții care revin Ministerului Agriculturii”, subliniază europarlamentarul PNL.

Acesta menționează că cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale și nu există suficiente capacități de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniță provoacă o competiție neloială.

„Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro. Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria și Republica Moldova nu pot valorifica producția lor la prețuri care să acopere costul de producție, cu atât mai puțin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiții, fermierii nu își mai pot continua munca. România a ajutat și ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul țării noastre. În același timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români”, susține Dan Motreanu.

Context. Delegațiile naționale din Polonia, România, Bulgaria și alte state est-europene negociază la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene și ai Parlamentului European cuantumul ajutoarelor pentru fermierii care nu și-au mai putut vinde cerealele după ce piața est-europeană a fost invadată de grâul și porumbul din Ucraina, potrivit informațiilor G4Media.

Fermierii români au calculat o pierdere de 200 de milioane de euro, potrivit cifrelor prezentate public și preluate miercuri de europarlamentarul Rareș Bogdan. Cauza pierderii e dată de prețul mult mai mic cu care sunt vândute cerealele din Ucraina, care sunt produse cu costuri mult mai mici.

Primele propuneri ale Comisiei Europene, bazate pe propunerile de la Ministerele Agriculturii din fiecare stat membru, sunt de 30 milioane de euro pentru Polonia, 16 milioane în Bulgaria și 10 milioane către România. Detalii aici.

Sursa foto: STRINGER / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *