EXCLUSIV Fiscalizarea bacșișului: Românii au plătit oficial bacșiș de peste 11 milioane lei, în cele două luni de când se aplică măsura / Impozitul pe bacșiș declarat se ridică la 1,1 milioane lei

bar restaurant chelner bacsis Sursa foto: Pixabay

De la începutul acestui an bacșișul oferit de clienți la restaurant este trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal și se impozitează cu 10%. Datele obținute de Economedia arată că, în primele două luni de la aplicarea acestei măsuri, bacșișul fiscalizat s-a ridicat la puțin peste 11 milioane de lei.

Ministerul Finanțelor a transmis la solicitarea Economedia că impozitul declarat la plată de industria HoReCa, în urma măsurii de fiscalizare a bacșișului, se ridică la 1.173.277 lei, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 25 februarie 2023.

Astfel, dacă extrapolăm un impozit de 10%, observăm că bacșișul declarat de restaurante, baruri și alte unități se ridică la peste 11 milioane lei, în aproape două luni.

„Din datele furnizate de Centrul Național de Informații Financiare, obligațiile fiscale declarate până la data de 25 februarie prin formularul D100”Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, reprezentând impozitul din alte venituri obținute de către contribuabilii care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 “Restaurante” și 5630 “Baruri și alte activități de servire a băuturilor” au fost în valoare totală de 1.173.277 lei”, arată răspunsul Ministerului Finanțelor la solicitarea Economedia.

Spre comparație, estimările privind sumele plătite și, respectiv, încasate sub formă de bacșiș, sunt cuprinse între 750 de milioane și 1,5 miliarde de lei, arăta Deloitte.

Cele mai recente date brute privind industria HoReCa arătau că cifra de afaceri din sector a scăzut în anul 2020 la 17,9 miliarde de lei, în comparație cu 27,5 miliarde de lei în 2019, ca urmare a pandemiei, potrivit unei analize Termene. Ulterior, datele de la Institutul Național de Statistică arătau că în 2021 volumul cifrei de afaceri din hoteluri și restaurante a crescut cu 46,5% față de 2020. Pentru 2022, INS arăta recent, că activitățile din sectorul HoReCa au crescut cu aproximativ 29% față de 2021.

Legea care reglementează bacşişul arată că nivelul oferit va fi cuprins între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Pentru operatorii economici, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii, folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *