EXCLUSIV Ministrul Economiei Claudiu Năsui anunță că Măsura 3 pentru IMM-uri se reia de la zero: Cei deja înscriși pot să reaplice. Dacă au reușit să fie eligibili prima oară, vor fi și acum

Claudiu Năsui Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Economiei Claudiu Năsui a declarat, luni, într-un interviu acordat Economedia, că Măsura 3 se va relua de la zero, cei deja înscriși fiind nevoiți să aplice din nou dacă vor să beneficieze de granturi pentru investiții. Ministrul vrea ca măsura să repornească luna aceasta, urmând să fie extinse codurile CAEN care pot aplica, însă nu va mai exista posibilitatea solicitării de bani pentru imobiliare.

„În momentul acesta discutăm în coaliție reluarea acestei M3, să fie făcută pe baze corecte, fără proiecte imobiliare”, a declarat Claudiu Năsui, precizând că vor fi schimbate și criteriile de departajare „subiective”, precum nivelul cofinanțării, cu unele de tipul numărului de salariați.

În ceea ce privește Măsurile 1 și 2, ministrul Economiei a spus că plățile au început să fie deblocate, din momentul în care a fost adoptată legea bugetului, iar suma acoperă nevoile „cel puțin până la rectificare”.

 • Prin Măsura 3, Ministerul Economiei acordă granturi pentru investiții în valoare cuprinsă între 50.000 și 200.000 euro fiecare. Bugetul total este de 550 milioane de euro, din care 478,25 milioane euro ajutor nerambursabil, iar restul cofinanțare asigurată de beneficiarul final. Premierul a trimis corpul de control, iar ministrul Economiei a făcut o sesizare la DNA, în privința Măsurii 3, după suspiciuni de fraudă și acces în sistem, în contextul în care unele firme au depus proiecte în ultimele două zile, aproape ghicind procentul de cofinanțare potrivit pentru a se califica. Claudiu Năsui anunțase în 11 februarie, într-o postare pe Facebook, că există persoane care ar fi divulgat informații-cheie din procesul de acordare a împrumuturilor nerambursabile. Mai mult, el a confirmat investigațiile de presă care au arătat că mare parte din fondurile acordate pentru investiții în criză au finanțat de fapt achiziții imobiliare.

Vezi integral interviul cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui, în varianta VIDEO

Elena Deacu: Să începem cu Măsura 3. Ce ați descoperit dumneavoastră în urma controalelor pe care le-ați făcut. Premierul a trimis, de asemenea, corpul de control, pentru a verifica această măsură. Care sunt rezultatele?

Claudiu Năsui: Măsura 3 este un program care era deja antamat când am venit în minister, iar scopul este continuitatea să ducem la bun sfârșit tot ce e început. Am ales cu Măsura 3 să fim foarte transparenți, am publicat și listele, iar acolo se constată, prin simpla consultare de către oricine a listelor în Excel, că a fost o creștere enormă în ultimele zile de înscrieri și avem o mare parte de firme care s-au înscris cu procente de cofinanțare foarte aproape de ultima limită a confinanțării. Unii au pus cofinanțări ridicol de mari, unii ridicol de mici, dar sunt mulți care au venit exact în ultima secundă cu exact cofinanțările care trebuie. Lucrul acesta, combinat cu faptul că știm că a existat un acces la date, pe care l-am întrerupt imediat ce am aflat, a trezit niște suspiciuni. Corpul de control nu a finalizat încă procesul controlului. Din lucrurile pe care le-am observat, am făcut și o plângere la DNA, in rem.

În momentul acesta discutăm în coaliție reluarea acestei M3, să fie făcută pe baze corecte, fără proiecte imobiliare, lucru care era altă problemă a Măsurii 3 și, mai ales, extinzând codurile CAEN eligibile la cele din legea 220.

Elena Deacu: De ce nu ați oprit proiectul?

Claudiu Năsui: A fost minima măsură de precauție când am aflat, să le oprim, și apoi evident dacă nu vezi o problemă nu încerci să o rezolvi. Apoi când am văzut că totuși este o problemă și 1.100 de firme din cele aproximativ 3.500 au aplicat în ultimele 48 de ore cu coeficiente de până în 3% deasupra limitei de cofinanțare. Evident că marea majoritate a acestor firme sunt probabil antreprenori onești care au aplicat și întâmplarea face că au picat acolo. Dar suspiciunea există și nu este normal să o lăsăm să planeze, mai ales că este vorba de banii statului, dar și de bani europeni, care tot bani publici sunt.

Elena Deacu: Cine sunt toți cei care au avut acces în sistem?

Claudiu Năsui: Sunt și bănci, sunt și extern, sunt și în minister, și în agenții, este o gamă destul de largă de oameni.

Noi dacă refacem call-ul, lucru pe care îl discutăm, trag să eliminăm criterii de genul acesta. O să mergem pe criterii de departajare mult mai puțin subiective, la nivelul aplicării. Nivelul cofinanțării este un lucru pe care îl poți manipula la nivelul aplicării, în schimb lucruri de tipul numărului de salariați sau alte variabile pe anii anteriori nu prea mai poți să modifici așa ușor. O să încerc să modificăm astfel încât nici măcar să nu mai existe un criteriu de genul acesta care să fie manipulabil.

Elena Deacu: Când repornește Măsura 3?

Claudiu Năsui: Deocamdată sunt discuții la nivelul coaliției, sper eu cât mai repede să avem o decizie clară.

Elena Deacu: Luna aceasta?

Claudiu Năsui: Sper că da!

Elena Deacu: Reluați complet de la zero? Ce se întâmplă cu cei deja înscriși?

Claudiu Năsui: Cei deja înscriși pot să reaplice la noul call, dacă alegem să facem lucrurile în felul acesta, iar dacă au reușit să fie eligibili prima oară, vor fi și acum.

Elena Deacu: Deci cei care au aplicat deja nu vor primi banii automat, trebuie să aplice din nou.

Claudiu Năsui: Dacă luăm decizia să facem lucrurile în sensul acesta, da.

Elena Deacu: În prezent, au existat multe companii care au cerut mai mulți bani decât propria cifră de afaceri. Veți mai permite acest lucru?

Claudiu Năsui: O să aplicăm legea 220, care extinde CAEN-urile.

Elena Deacu: Lege care trebuia aplicată de prima dată, dar a fost aplicată Ordonanța…

Claudiu Năsui: Exact. Aici a fost un labirint legislativ, au fost mai multe ordonanțe și o ultimă ordonanță care scurtcircuita, evita cumva amendamentele votate în Parlament. Acum o să putem aplica efectiv legea.

Sunt mai multe modificări pe care o să le facem, învățând din experiență, inclusiv partea de imobiliare, lucru pe care l-am cerut în coaliție, să nu mai fie eligibile.

Elena Deacu: Deci fără spații de producție.

Claudiu Năsui: Fără spații de producție și comerciale. Adică dacă îți iei un apartament la mare și spui că vrei să faci chibrituri în el, îmi pare rău, nu poate să fie eligibil pe fonduri europene.

Elena Deacu: Compania Metroul SA, acționară împreună cu dumneavoastră la o altă companie a familiei a aplicat pentru granturile acestea. Ați acuzat, într-un mesaj pe Facebook, „atacuri” ale „mafiei din sistem”. La cine vă referiți?

Claudiu Năsui: Mafia din sistem este mai largă, acesta este doar unul dintre atacuri. Firma aceasta este acționar 0,06% și este total neeligibilă. E la peste 2.000 de poziții sub ultima poziție eligibilă. Vorbim despre un lucru care a fost folosit mai ales de către cei care sunt supărați de prezența mea în minister. Sunt multe persoane care sunt supărate, mai ales oameni care își luau mulți bani de la statul român. Am făcut publice toate contractele cu statul din minister. Am închis robineți de bani care se duceau pentru niște găști foarte restrânse și lucrul acesta nu are cum să nu creeze animozități.

Elena Deacu: Pe Măsurile 1 și 2, cea mai recentă situație arăta că pe Măsura 1 sunt peste 2.000 de companii cărora le-a fost admis dosarul însă nu au primit banii, iar pe Măsura 2 situația e mult mai gravă, fiind plătite doar 3.068 de companii din cele peste 16.700 admise. Doar 21 de firme au fost plătite în ultima săptămână și există totodată 2.740 solicitări neprocesate. Ce se întâmplă cu acestea?

Claudiu Năsui: Unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut în minister a fost să grăbesc procesarea acestor dosare, în ajunul Crăciunului, când am început mandatul, ritmul de procesare era de vreo 90 de evaluări pe zi și am reușit să creștem la vreo 845 pe zi.

Problema cu plățile e că nu am avut buget, așa că a trebui să facem plăți în limita 1/12 din limita bugetului anului anterior, ceea ce este o sumă foarte mică. Aproape un sfert din banii pentru tot proiectul a fost alocat pentru 2020, plătit mai ales în ultimele luni ale anului, atunci trebuia să mergem pe 1/12 din banii aceia care erau oricum puțini, deci de aceea am avut limitarea aceasta. Acum că a trecut legea bugetului, putem să dăm drumul mai repede la plăți. Dar și acum este un proces, pentru că așa sunt lucrurile la stat. Banii sunt în Trezorerie, vin la minister, apoi se duc la agenții, în bănci și din bănci la beneficiar. Acum procesul acesta este început, deci o să dăm drumul mult mai repede la bani.

Elena Deacu: Spuneați recent că deblocați doar 150 milioane euro și restul de 500 milioane euro nu îi aveți încă.

Claudiu Năsui: Deblocăm 150 milioane de euro, o sumă însemnată, și vrem să facem ceva ca să luăm și mai mulți bani. Se merge pe două programe europene: POC și React-EU. Și ca să nu trebuiască să facem acum toată aplicația la React-EU, voiam să facem modificare ca să luăm banii tot din POC, deci e o chestie de facilitare și grăbire a plății banilor.

Elena Deacu: Aveți așadar încă vreo 3 miliarde să plătiți toate solicitările admise?

Claudiu Năsui: Avem un buget foarte mare și care acoperă cel puțin până la rectificare toate nevoile noastre, prin legea bugetului.

Elena Deacu: Deci cât mai trebuie să mai aștepte companiile ca să își primească banii, că poate dau faliment înainte?

Claudiu Năsui: Din păcate legea bugetului a venit foarte târziu, nu vă pot da un termen, dar este una din cele trei priorități de când am venit în minister, au fost plățile pentru Măsurile 1, 2 și 3, HoReCa și reorganizarea ministerului.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii

 1. Nu văd cum doriți să se reia măsura 3 fără să se refacă integral procedura de implementare a măsurii, la momentul lansării foarte multe comentarii au fost cu privire la criteriile de departajare dar nimeni nu s-a sesizat, s-a dorit lansarea măsurii înainte de alegeri ca și un mare ajutor pentru beneficiari știind că criteriile sunt foarte prost gandite, nu înțeleg de ce vă mirați că s-a ajuns la aceste situații. Iar criteriile de departajare cu privire la salariați din nou nefericite ținând cont cât a-ți criticat START-up nation unde tot așa s-a ajuns la un număr de salariați ineficient economic raportat la suma solicitată . Cei care și-au depus proiecte pentru imobile cum vă place să vă exprimați au respectat cheltuielile eligibile pe care procedura aprobată le permitea și dacă stăm să ne gândim pe orice proiect / fonduri nerambursabile se pot face și construcții ce e drept nu achiziție ci doar realizarea unei contrucții pentru desfășurarea activitățiiși/sau prestarea de servicii. E drept nu văd eficiența sau necesitatea de fonduri pentru firmele care își pot asuma procente de cofinanțare atat de mari dar toate acestea sunt consecința modului în care a fost concepută procedura din start fiind avantajate firmele cu financiare foarte bune, profitul din exploatare fiind după cum bine știți un criteriu de punctare de unde rezultă că doar firme foarte eficiente economic erau avantajate. Din luna august a anului trecut vă tot chinuiți cu niște proceduri foarte proaste cărora le-ați dat drumul înainte de fiecare sesiune de alegeri doar pentru capital de imagine, oamenii în disperarea lor ținând cont de modul în care au fost afectate imm-urile anul trecut nu au făcut decât să se adapteze criteriilor de rahat prevăzute în proceduri concepute foarte prost .

 2. Niste incompetenti.
  Si celor care au platit consultant sa le aplice pe o lista de coduri CAEN si de cheltuieli eligibile car e posibil acum sa nu mai fie, le ramburseaza el sumele platite?

 3. Dl Nasui este un mincinos notoriu….cei 150 mil. ajung pentru circa 1200 beneficiari la Masura 2, iar restul de 15.000 beneficiari mai trebuie sa astepte pana la Pastele Cailor…CAt despre masura 3, Criteriile de punctaj alese au dovedit cat de incompetenti sunteti, urmeaza să confirmati lucrul acesta când ve-ti face noile criterii de punctare….Vai de capul vostru de incompetenti!

 4. După ce ai așteptat 8 luni deschiderea finanțării, ai scris un proiect, ai plătit consultant, ai alocat timp și energie, ai depus proiectul cu 10 zile înainte de închiderea sesiunii, nu ai achiziție de imobil pe proiect, numai echipamente, mai stai alte 3 luni ca să-ți spună că se reia procedura….! Oare oamenii aceștia or fi făcut un plan de afaceri în viața lor? Sau numai mișmașuri?? Mai așteptăm încă un an să facă ei o procedură etc… Mai e viabil proiectul meu după 2 ani?? Sigur că nu! Dar așa se întâmplă când nu ai habar! Mai bine amâni… Salariul și mișmașurile merg bine în continuare!

 5. Incompetenta crasa ! Avem pe proiect utilaje productie, am platit consultanta , am alocat timp si bani si resursa umana ! Daca nu aveti habar despre proiecte , criterii de selectie si altele – ce cautati acolo ? Rusine ! Sunteti platiti din banii nostri , ai celor din sectorul privat !

 6. Bună ziua! Va rog sa ma iertați, eu nu înțeleg de ce doriți ca numărul de salariați din anii anteriori sa fie un criteriu de departajare! E logic ca o firma mare are angajați mai mulți decat o firmaA mica! Deci tot firmele mari beneficiază și de măsura 3!Parca aceste granturi se dădeau firmelor afectate de pandemie! Pt măsura 2 trebuie certificat de urgenta! De ce nu se cere și pt măsura 3! Aceasta sa fie una dintre condițiile de eligibilitate! Firmele mai mici, dar de succes nu merita nici o șansă? Sper sa se ia deciziile corecte! Va mulțumim anticipat!

 7. D-le Nasui,vad ca va depaseste situatia de fata si pt ca nu stiti ce sa faceti anulati masura 3.Lipsa de experienta isi spune cuvantul,ati fost numit intr-un minister care va depasesc competentele,prin decizile luate si afirmatile facute public ati dat dovada ca nu aveti experienta.De unde sa aveti experienta daca veniti direct de pe bancile scolii doar cu teoria acumulata.Este o vorba la romani ,,teoria ca teoria dar practica ma omoara ,, asa si la dvs,de unde sa aveti experienta daca nu ati practicat.Tara noastra este ca o societate comerciala cu venituri si cheltueli ,daca nu sti sa le gestionezi intri in faliment.Eu am constatat ca dvs d-le Nasui asta intentionati sa falimentati societatile comerciale care va aduc bani la buget si pt care nu faceti nimic.Eu am aplicat pt M3 exact pe domeniul meu de activitate,am luat credit sa am banii necesari pt cofinantare,am platit consultantul,am avut multe cheltueli,am calculat procentul de cofinantare in functie de banii pe car i-am avut si am castigat proiectul,fericire maxima ca mai iau o gura de oxigen.Fericirea se termina cand vine d-nul Nasui si spune se anuleaza M3 pe motiv ca s-a avut acces la platforma.
  Daca s-a avut acces la platforma este vina dvs ca nu ati fost capabil sa eliminati bresele de securitate.
  Ne returnati dvs banii cheltuiti cu consultantii pt M3 la toate societatile care am aplicat ?
  Eu pers vad ca nu sunteti inca copt pt a detine o functie asa de importanta si pt asta va cer sa DEMISIONATI .
  DEMISIA este un mod elegant pt a iesi din situatia pe care ati creato.
  Sper ca cititi aceste randuri si va analizati tot ce ati facut pana acum si ca luati decizia cea mai buna.Decizia cea mai buna ca sa nu mai stati dvs sa va pierdeti timpul sa faceti analize peste analize,am sa vo dau eu pt ca timp de cateva luni ata fac si am constatat ca cea mai buna decizie este DEMISIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *