UPDATE Explozie pe șantierul Autostrăzii Moldovei: Drumarii au spart magistrala de gaze de la Călimănești – Vrancea /4 morți și 5 răniți/ ISU: „Fisură la magistrala de gaze” / Transgaz acuză firma constructoare că nu a avut avizul necesar pentru mutarea conductei/UMB, nicio reacție

Explozie A 7 UMB

Un incendiu puternic a izbucnit, miercuri noaptea, la o magistrală de gaz din Călimănești – Vrancea. În urma incidentului, patru muncitori ai firmei care lucrează la construcţia Autostrăzii Moldovei au murit, iat alţi cinci au fost răniţi.

UPDATE 11:10 Compania Transgaz anunță, printr-un comunicat de presă, în legătură cu explozia de pe șantierul autostrăzii A7 Moldova (Focșani -Bacău) că firma de construcții nu a respectat avizul de amplasament eliberat de Transgaz.

Transgaz mai spune că angajații săi s-au deplasat imediat la fața locului, au întreprins toate măsurile tehnice
necesare pentru stingerea flăcării, izolarea conductei de transport gaze naturale, eliminând orice alte riscuri pentru viața umană și mediul înconjurător.

De asemenea, mai spune operatorul de transport de gaze naturale, nu au fost afectați furnizori sau consumatori de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei.

UPDATE 10:12 Conducta Transgaz se afla la 1,2 metri sub pământ, au declarat surse oficiale pentru G4Media.ro.

UPDATE 09:34 IPJ Vrancea anunță deschiderea unui dosar penal privind infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă:

„La locul producerii, din cursul nopții, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de lângă Tribunalul Vrancea, se află o echipă complexă formată din ofițeri specialiști – Serviciul Investigații Criminale și criminaliști care efectuează cercetarea la fața locului pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. În această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă precum și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”.

UPDATE 08:57 Potrivit surselor G4Media.ro și Economedia, în avizul Transgaz emis în 2020 scrie că nu se pot face lucrări mai aproape de 20 de metri fără finalizarea lucrărilor de protejare sau relocare a conductei. De asemenea, avizul Transgaz prevede ca în zona de protecție a conductei lucrările să fie făcute cu „atenție sporită”.

UPDATE ISU Vrancea a anunțat și rezultatele verificărilor și a stabilit că fisura magistralei de gaze s-a produs din cauza lucărilor la Autostradă: „Concluzii finale: Explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii A7.”

Știrea inițială: 

Patru drumari și-au pierdut viața, iar alți 5 sunt răniți după o explozie la Călimănești, în județul Vrancea. Explozia s-a produs în jurul orei 01.00 pe șantierul Autostrăzii Moldovei, secțiunea Focșani – Bacău pe care lucrează UMB, din primele date explozia fiind cauzată de un utilaj care a spart magistrala de gaze.

Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, a declarat la Digi24 că „va trebui să vedem dacă proiectantul a prevăzut în proiect această conductă, existența ei, adâncimea ei. Se spune că era la o adâncime de doar 30 cm. Trebuie mers pe firul fiecărui risc care a declanșat această deflagrație”.

Comunicatul ISU Vrancea: „Explozie la o magistrală de gaze, în localitatea Călimănești, Vrancea

În această dimineață, în dreptul localității Călimănești din județul Vrancea, a avut loc o explozie la o magistrală de gaze, aflată pe un șantier de lucru de pe autostrada A7. Evenimentul a fost soldat cu 9 victime, după cum urmează: 5 victime transportate prin diferite forțe la CPU Adjud cu arsuri pe suprafața corporală și 4 persoane carbonizate găsite de forțele de intervenție la fața locului și declarate decedate. Odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție:

– 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă ISU Vrancea,1 autospecială transport personal și victime multiple, 4 ambulanțe SMURD, 2 autospeciale de stingere de la SVSU Mărășești și 5 ambulanțe SAJ.

– 2 elicoptere SMURD (București și Galați) asigură transportul a două dintre victime de pe Aeroportul Bacău la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni din București, respectiv Spitalul Clinic de Urgență București. Totodată, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ de 500 de metri în jurul zonei afectate, iar echipele de intervenție au lucrat la localizarea incendiului. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert. Planul roșu de intervenție a fost dezactivat la ora 3:30, iar echipajele de intervenție rămân active pentru investigarea completă a cauzelor și gestionarea consecințelor acestui incident. Incendiul a fost lichidat”.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis condoleanțe și a spus că este în legătură cu antreprenorul și cu autoritățile.

„În momente de grea încercare, niciun cuvânt nu poate alina pierderea persoanelor dragi. În urma accidentului de pe șantierul autostrăzii A7, în care și-au pierdut viața 4 muncitori, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate. Ca ministru al Transporturilor am fost și sunt în permanentă legătură cu constructorul și autoritățile care au intervenit la locul tragediei“, a afirmat Sorin Grindeanu.

La rândul său, șeful CNAIR, Cristian Pistol, spune că meseria de constructor este grea și presupune riscuri. „Transmit condoleanțe familiilor constructorilor care și-au pierdut viața în explozia de gaze care a avut loc în această noapte pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii Focșani-Bacău. Totodată, doresc însănătoșire grabnică celor care au fost răniți în acest accident. Încă o dată se dovedește că meseria de constructor este grea și presupune riscuri“, a declarat Cristian Pistol.

Până la această oră, constructorul UMB nu a făcut precizări despre explozia de pe A7. Economedia a încercat să contacteze reprezentanții antreprenorului.

Comentarii

  1. Sub banda criminala promovata si intretinuta de Iohannis, Iamandi, Arafat, Racovita, Stan Gheorghe, Mateescu, Nicolescu, etc, romanii sunt serviti ca frigarui de Colectiv, Beirut, Piatra Nemt, Crevedia. Vrancea, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *