Exporturile de petrol iranian au încheiat anul 2022 la un nivel ridicat și încep în forță anul 2023, în pofida lipsei unui acord nuclear

Redacția ian. 15, 2023 0 comentarii
petrol 1

Exporturile de petrol iranian au atins noi maxime în ultimele două luni ale anului 2022 și încep în forță anul 2023, în pofida sancțiunilor americane, cu livrări mai mari către China și Venezuela, scrie Reuters.

Exporturile de petrol ale Teheranului au fost limitate de când fostul președinte american Donald Trump a ieșit în 2018 dintr-un acord nuclear din 2015 și a reimpus sancțiuni menite să limiteze exporturile de petrol și veniturile asociate pentru guvernul iranian.

Exporturile au crescut în timpul mandatului succesorului său, președintele Joe Biden, care a încercat să revigoreze acordul nuclear, și au atins cel mai ridicat nivel din 2019, conform unor estimări. Acest lucru se întâmplă în ciuda vânturilor potrivnice, cum ar fi un blocaj în aceste discuții și concurența din partea țițeiului rusesc la preț redus.

Consultantul energetic SVB International a declarat că exporturile de țiței ale Iranului în decembrie au fost în medie de 1,137 milioane de barili pe zi, în creștere cu 42.000 bpd față de noiembrie și este cea mai mare cifră din 2022 pe care SVB a raportat-o pe baza estimărilor.

“În comparație cu administrația Trump, nu a existat nicio represiune sau acțiune serioasă împotriva exporturilor de petrol ale Iranului”, a declarat Sara Vakhshouri de la SVB. “Exporturile din ianuarie au fost până acum puternice, la fel ca în lunile anterioare”.

“Cererea chineză mai mică și aprovizionarea Rusiei către China au reprezentat o provocare majoră pentru ei. Cea mai mare parte a petrolului său merge în continuare în Orientul Îndepărtat, în cele din urmă în China. De asemenea, Iranul ajută Venezuela să își exporte petrolul.”

Adrienne Watson, o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că aplicarea sancțiunilor de către administrație este robustă, iar “cifrele macroeconomice ale Iranului confirmă în mod clar acest lucru”.

“Nu am ezitat și nu vom ezita să luăm măsuri împotriva celor care se sustrag sancțiunilor, împreună cu sancțiunile împotriva comerțului cu rachete și drone al Iranului și a încălcărilor drepturilor omului împotriva poporului iranian”, a declarat Watson. Departamentul Trezoreriei a impus sancțiuni la sfârșitul anului trecut împotriva unei rețele de contrabandă cu petrol legate de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran.

Consultantul Petro-Logistics, care urmărește aprovizionarea cu petrol, a declarat că observă, de asemenea, o tendință de creștere a exporturilor de țiței iranian care, în opinia sa, au atins în decembrie cel mai ridicat nivel din martie 2019.

Kpler, o firmă de informații de date, a estimat exporturile iraniene de țiței la 1,23 milioane de bpd în noiembrie, cel mai ridicat nivel din august 2022 și aproape la egalitate cu rata din aprilie 2019, de 1,27 milioane de bpd, deși au scăzut la puțin sub 1 milion de bpd în decembrie.

Ministerul iranian al Petrolului nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la exporturi. Proiectul de buget de stat al Iranului se bazează pe livrări chiar mai mari, de 1,4 milioane bpd, a raportat săptămâna aceasta agenția semi-oficială de știri Fars.

China este cel mai mare client al Iranului. Pentru a se sustrage sancțiunilor, majoritatea exporturilor de țiței ale Iranului către China sunt rebranduite ca fiind țiței din alte țări, potrivit analiștilor, inclusiv FGE. În trecut, Iranul a declarat că documentele au fost falsificate pentru a ascunde originea încărcăturilor iraniene.

Nu există o cifră definitivă pentru exporturile de petrol iranian, iar estimările se încadrează adesea într-o gamă largă. Companiile de urmărire a petrolierelor folosesc diverse metode pentru a urmări fluxurile, inclusiv date din satelit, date de încărcare în porturi și informații umane. În general, Iranul nu publică cifre.

Potrivit unui alt analist, Vortexa, importurile chinezești de petrol iranian din decembrie au atins un nou record de 1,2 milioane de bpd, în creștere cu 130% față de anul precedent.

Departamentul de presă al Ministerului chinez de Externe, ca răspuns la o solicitare de comentarii, a declarat: “Cooperarea legitimă și rezonabilă dintre China și Iran în cadrul legal internațional merită respect și protecție”, fără a răspunde direct la întrebarea Reuters privind achizițiile record de petrol iranian ale Chinei.

Un acord nuclear reactivat ar permite Iranului să stimuleze vânzările către foști cumpărători precum Coreea de Sud și Europa.

Cu toate acestea, discuțiile se află în impas din septembrie, iar trimisul special al Washingtonului pentru Iran a declarat în noiembrie că represiunea Teheranului împotriva protestatarilor antiguvernamentali și vânzarea de drone către Rusia au îndepărtat atenția Washingtonului de la acord.

În urma retragerii Statelor Unite de către Trump din acordul nuclear și a reintroducerii sancțiunilor, exporturile de țiței ale Iranului au scăzut din nou la doar 100.000 de bpd în unele momente în 2020, de la peste 2,5 milioane de bpd în 2018, potrivit trackerilor de petroliere.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *