Exxon Mobil a declarat miercuri situaţie de forţă majoră la exploatarea sa petrolieră Sahalin-1 din Rusia

Redacția apr. 28, 2022 0 comentarii
sonda offshore sursa ExxonMobil

Exxon Mobil a declarat miercuri că unitatea sa din Rusia, Exxon Neftegas, a declarat forţă majoră pentru operaţiunile sale din Sahalin-1, unde a devenit din ce în ce mai dificil să livreze ţiţei din cauza sancţiunilor impuse Rusiei, transmite Reuters, citată de News.ro.

Proiectul Sahalin-1 produce ţiţei rusesc Sokol în largul coastei insulei Sahalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei, exportând aproximativ 273.000 de barili pe zi, în principal în Coreea de Sud şi către alte destinaţii, inclusiv Japonia, Australia, Thailanda şi Statele Unite.

Exxon a declarat la 1 martie că va renunţa la active de aproximativ 4 miliarde de dolari şi va întrerupe toate operaţiunile sale în Rusia, inclusiv la Sahalin 1, după invazia Moscoveiîn Ucraina pe 24 ianuarie.

Producătorul de petrol ia măsuri pentru a părăsi Sahalin 1, ceea ce include abordarea obligaţiilor contractuale şi comerciale, a declarat purtătorul de cuvânt al Exxon, Julie King, într-un răspuns scris.

„În calitate de operator al Sahalin 1, avem obligaţia de a asigura siguranţa oamenilor, protecţia mediului şi integritatea operaţiunilor”, a spus King.

De asemenea, Exxon şi-a redus treptat afacerile cu produse chimice şi lubrifianţi din Rusia şi a suspendat vânzările tuturor produselor chimice şi lubrifiante în Rusia şi Belarus.

Părţile interesate ale proiectului, care includ, de asemenea, consorţiul Sakhalin Oil and Gas Development din Japonia şi Oil and Natural Gas Corp din India, întâmpină dificultăţi în a închiria petroliere pentru a expedia petrol dintr-o regiune care, în general, are nevoie de nave spărgătoare de gheaţă pentru a naviga.

Acest lucru este determinat de îngrijorările tot mai mari din partea transportatorilor cu privire la riscul reputaţiei şi dificultăţii tot mai mari pentru activele ruseşti de a găsi acoperire de asigurare.

„Ca urmare, Exxon Neftegas a redus producţia de ţiţei”, a spus purtătorul de cuvânt.

Cel mai recent tanc petrolier care a încărcat în portul rus De Kastri săptămâna aceasta a fost tancul Captain Kostichev al Aframax, potrivit datelor Refinitiv Eikon.

Nava se află în prezent în largul portului De Kastri.

Consorţiul japonez Sakhalin, care deţine o participaţie de 30% în proiect, a refuzat să comenteze, invocând acorduri de confidenţialitate cu Exxon.

Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *