FED a menținut ratele de dobândă pentru prima oară în mai mult de un an

federal reserve Foto: Wikipedia

Rezerva Federală (FED) a decis miercuri să mențină ratele dobânzilor la același nivel, pentru prima dată în mai mult de un an, scrie New York Times.

Oficialii Rezervei Federale au sărit la ultima întâlnire peste o majorare a dobânzilor, după ce le-au crescut de 10 ori consecutiv.

Decizia a fost luată în contextul în care ei încearcă să evalueze modul în care reacționează economia la campania lor de încetinire a cererii și de readucere sub control a inflației rapide.

Dar oficialii au prezis, de asemenea, că ar putea majora ratele dobânzilor la 5,6% în acest an, pe baza unor noi previziuni economice, sugerând că se așteaptă să mai facă încă două majorări ale ratelor până la sfârșitul anului 2023. Acesta este un semnal clar că factorii de decizie consideră că ar putea fi nevoie să facă mai mult pentru a domoli scumpirile și a controla creșterea prețurilor.

„Menținerea constantă a intervalului de variație al țintei în cadrul acestei ședințe permite Comitetului să evalueze informațiile suplimentare și implicațiile acestora pentru politica monetară”, a transmis Fed după ședință. „Pentru a determina gradul de fermitate suplimentară a politicii care ar putea fi adecvat pentru a readuce inflația la 2% în timp, Comitetul va lua în considerare înăsprirea cumulativă a politicii monetare”, printre alți factori.

Previziunile Fed pentru restul anului subliniază forța economiei și dificultățile pe care le întâmpină factorii de decizie politică pentru a ține inflația sub control. Oficialii se așteaptă ca în acest an creșterea economică să fie mai puternică, iar rata șomajului să rămână mai mică decât au anticipat în martie. Și în timp ce previziunile lor privind inflația globală au scăzut ușor, se așteaptă ca inflația de bază – care exclude prețurile volatile la alimente și combustibili și asupra căreia factorii de decizie politică tind să se concentreze – să rămână mai ridicată la sfârșitul anului decât se preconiza anterior.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *