Fed semnalează o creștere a ratei dobânzii în martie, pentru a lupta cu inflația galopantă

Redacția ian. 26, 2022 0 comentarii
federal reserve

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed )și-a semnalat intenția de a crește ratele dobânzilor în martie, prima creștere din 2018, în încercarea de a lupta cu inflația galopantă, scrie Financial Times.

Comitetul Federal pentru Piața Deschisă a remarcat miercuri redresarea economică puternică și câștigurile „solide” de locuri de muncă din ultimele luni, punând astfel bazele pentru înăsprirea rapidă a politicii monetare în încercarea de a reduce cererea.

„Cu o inflație cu mult peste 2% și o piață a forței de muncă puternică, comitetul se așteaptă că va fi în curând oportun să crească dobânda”, arată Fed, într-un comunicat emis la sfârșitul unei întâlniri de două zile.

Nu există însă un angajament privind o decizie la următoarea reuniune a Fed, de la mijlocul lunii martie.

Banca centrală s-a angajat să-și mențină dobândă de politică la niveluri mici – unde a stat timp de doi ani – până la atingerea unui nivel maxim de ocupare a forței de muncă și a unei inflații medii de 2%.

Obiectivul de inflație a fost îndeplinit anul trecut, iar Fed a remarcat miercuri că rata șomajului, care se situează acum la puțin sub 4%, a scăzut „substanțial”.

De asemenea, Fed a confirmat miercuri că își va înceta programul de cumpărare de obligațiuni, astfel încât achizițiile să se încheie la începutul lunii martie.

Deși ratele mai mari ale dobânzilor ar putea crește costurile de împrumut pentru companii și ar putea influența câștigurile potențiale viitoare, reacția pieței a sugerat că investitorii au fost uşuraţi că mesajul nu a fost mai dur.

Mișcarea Fed către o politică monetară mai înăsprită vine într-o perioadă de volatilitate extremă a piețelor financiare, acțiunile americane scăzând puternic în ultimele zile, în timp ce investitorii se grăbesc să se poziționeze pentru o poziție mai agresivă din partea băncii centrale.

Mulţi foşti oficiali ai Rezervei Federale a SUA cred că banca centrală trebuie să majoreze dobânzile aproape de 4% pentru a stopa creşterea inflaţiei.

Pieţele se aşteaptă la patru majorări de dobândă anul acesta.

 

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.