Federația ACUE atrage atenția că rectificarea bugetară nu este suficientă pentru susținerea plafoanelor de preț la energie/ „Banii nu sunt pentru furnizori, ci pentru consumatorii de energie”

Redacția aug. 19, 2022 0 comentarii
contor, energie electrica, curent

Federația ACUE atrage atenția că aprobarea rectificării în forma actuală nu rezolva problemele semnalate de federație, ci doar le amână. Federația spune că rectificarea este insuficientă pentru susținerea plafoanelor de preț la energie, conform schemelor în vigoare, iar banii nu sunt pentru furnizori, ci pentru consumatorii de energie.

ACUE spune că pentru un dialog real este necesară transparența privind calculele care au stat la baza impactului bugetar pentru a înțelege care este scenariul folosit pentru sumele alocate (ce consum este estimat, ce prețuri, perioada, etc).

„Este nevoie de sinceritate și responsabilitate față de partenerii de dialog, în mod special consumatorii, cei casnici si cei industriali, ei sunt beneficiarii oricăror decizii: rectificarea este insuficientă pentru susținerea plafoanelor de pret la energie, conform schemelor in vigoare. Banii nu sunt pentru furnizori, ci pentru consumatorii de energie”, transmite federația.

ACUE reiterează importanța unei abordări responsabile din partea autorităților care au datoria de a asigura: o bugetare realistă a angajamentelor asumate față de clienții finali, prin schemele de plafonare în vigoare
Transparență în stabilirea impactului bugetar, recuperarea decalajului de 5 luni pentru decontarea măsurilor asumate pentru schemele de sprijin, precum și un proces de decontare în termenul prevăzut de cadrul legal (45 zile).

Federația mai transmite că dialogul lansat de autorități are semnificație numai în condițiile în care toate părțile implicate sunt consultate în mod real, este orientat către soluții concrete și este cu două sensuri, sunt preluate problemele semnalate și sunt și integrate propunerile partenerilor de dialog social.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *