Fermierii ucraineni cer Kievului să ia măsuri împotriva țărilor care au interzis cerealele din Ucraina

Redacția sept. 21, 2023 0 comentarii
grau, cereale, grau ucraina, recolta grau

Consiliul Agrar din Ucraina (VAR) consideră drept inacceptabilă prelungirea unilaterală a embargoului asupra produselor agricole ucrainene de către Polonia, Ungaria și Slovacia. Prin urmare, VAR susţine că, în afară de plângerea depusă de Ucraina la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), sunt necesare măsuri suplimentare împotriva țărilor menţionate, scrie agenția de presă RBC, citată de Rador Radio România.

Într-un comunicat publicat marţi seară, VAR transmite că susține reclamaţia depusă de Ministerul ucrainean al Economiei la OMC şi solicită Guvernului Ucrainei să studieze posibilitatea de a recurge la contramăsuri suplimentare împotriva acestor țări. VAR notează că unele țări restricţionează nu numai importul, ci și tranzitul produselor ucrainene. “Acest lucru se face atât în ​​mod deschis, cât și pe ascuns, folosind diverse pârghii birocratice împotriva bunurilor noastre agricole care sunt trimise în porturi din țări terțe” – a explicat VAR.

Fermierii ucraineni amintesc că țările vecine din UE au introdus un embargo încă din aprilie a acestui an, slăbind economia ucraineană cu sute de milioane de euro.

“Și toate acestea se întâmplă într-un moment în care Ucraina apără pacea întregii Europe, de un an și jumătate, cu prețul vieții și în condiţii de atacuri constante asupra orașelor și infrastructurii pașnice. În plus, Rusia a blocat militar deplasarea navelor civile ucrainene pe mare, minează complet teritoriile noastre, ne atacă grânarele și ne fură în mod deschis recolta. Considerăm că prelungirea interdicției de import pentru produse agricole face jocul autorităților criminale de la Kremlin” – se arată în comunicatul VAR. Fermierii ucraineni notează că țările UE menționate trec noi produse pe lista mărfurilor interzise la import.

Anterior, embargoul viza patru tipuri de produse agricole. Acum, însă, Ungaria introduce o interdicție care va viza 25 de tipuri, iar Polonia adaugă pe listă făina și furajele ucrainene. RBC aminteşte că, în aprilie, autorităţile din Polonia au decis să interzică importul de cereale ucrainene și alte produse agricole. Polonia a fost urmată de alte țări din Europa de Est, iar Comisia Europeană a fost de acord și a permis Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei și României să interzică grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea soarelui din Ucraina.

Comisia Europeană a decis să ridice această interdicție din 15 septembrie. În aceeași zi, Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat că își vor menține restricțiile la importul de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei Europene. Pe 19 septembrie, Ucraina a intentat procese împotriva Poloniei, Slovaciei și Ungariei la Organizația Mondială a Comerțului din cauza interzicerii importurilor de cereale. Reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kacika, a declarat că Guvernul ucrainean ar putea recurge la măsuri de retorsiune împotriva exporturilor de fructe şi legume (mere, ceapă, roşii şi varză) din Polonia.

sursa foto: Unsplash/ Paz Arando

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *