Finlandezii de la Nokian Tyres scad în trimestrul patru și înregistrează o pierdere surprinzătoare / Luna trecută a început construcția fabricii Nokian de la Oradea

Nokian tyres Sursa foto: Nokian tyres

Compania finlandeză Nokian Tyres  a anunțat marți o pierdere operațională surprinzătoare în trimestrul al patrulea, din cauza volumelor mai mici de anvelope pentru autoturisme furnizate în acea perioadă, scrie Reuters.

Producătorul de anvelope, care s-a retras anul trecut din Rusia, a declarat că a înregistrat o pierdere operațională de 13,5 milioane de euro în trimestrul respectiv. Cu un an în urmă a avut un profit de 53 de milioane de euro.

Luna trecută, producătorul finlandez de anvelope Nokian a început lucrările pentru fabrica de la Oradea, o investiție estimată la 650 de milioane de Euro. Anul trecut, Nokian s-a retras din Rusia ca urmare a invadării Ucrainei, iar în noiembrie 2022 producătorul a anunțat oficial, relocarea la Oradea după cum Economedia a relatat aici.

Primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția comercială de anvelope este prevăzută să înceapă la începutul anului 2025. Potrivit sursei citate, în noua fabrică vor lucra circa 500 de angajați.

La mijlocul lunii trecute, Guvernul a aprobat un ajutor de stat aproape 100 de milioane de euro pentru a asigura finanțarea costurilor eligibile legate de înființarea fabricii din județul Bihor. Cu toate acestea, ajutorul de stat va fi acordat numai după emiterea deciziei de autorizare a acestuia de către Comisia Europeană, a precizat la vremea respectivă ministerul de Finanțe. Perioada de plată a ajutorului de stat va fi 2023-2028.

Ministerul Finanțelor mai arată, în document, că printre obiectivele Nokian Tyres în România se numără și dezvoltarea economiei locale și bunăstarea locuitorilor din zonă, prin remunerarea personalului angajat peste nivelul mediu al pieței forței muncă din regiune. Astfel, salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în august 2022, de 1.229 euro lunar.

Sursa foto: Nokian tyres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *