BREAKING Compania finlandeză Nokian Tyres intră în România și va investi 650 de milioane de euro într-o nouă fabrică de anvelope, după ce s-a retras recent din Rusia

Redacția nov. 1, 2022 2 comentarii
Nokian tyres

Compania finlandeză Nokian Tyres a anunțat marți că intră în România și va investi 650 de milioane de euro pentru a construi o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme, după ce recent s-a retras din Rusia, potrivit unui comunicat de presă.

Producătorul de anvelope, care obișnuia să producă 80% din anvelopele pentru autoturisme în Rusia, a căutat noi capacități de producție după ce a decis să se retragă din Rusia ca răspuns la invazia țării în Ucraina.

„Această investiție este o decizie strategică semnificativă care ne permite o creștere viitoare. O unitate de producție de talie mondială în Europa este un pas esențial pentru a obține capacități suplimentare și pentru a crea o platformă de producție echilibrată, pe măsură ce începem să construim noua Nokian Tyres fără Rusia”, a declarat Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres.

Noua fabrică va fi amplasată în Oradea, în nord-vestul României, în apropiere de granița cu Ungaria. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu un potențial de extindere în viitor.

Construcția este programată să înceapă la începutul anului 2023, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția comercială de anvelope este prevăzută să înceapă la începutul anului 2025.

Potrivit sursei citate, în noua fabrică vor lucra circa 500 de angajați. Fabrica se va concentra pe producția de anvelope de pasageri și SUV cu jante de dimensiuni mai mari, care vor fi vândute în principal pe piața din Europa Centrală.

„Europa Centrală este o piață importantă pentru noi, iar această investiție demonstrează angajamentul nostru față de această piață. Noul sediu va fi amplasat strategic, aproape de clienții noștri. După o evaluare amănunțită a peste 40 de locații și a mai multor factori, cum ar fi disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și mediul de afaceri stabil, a fost clar că Oradea a fost cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, spune Adrian Kaczmarczyk, SVP, operațiuni de aprovizionare.

Compania, care are deja fabrici în Finlanda și SUA, a declarat că fabrica va fi prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industrie.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit în luna septembrie la Palatul Victoria o delegație a companiei finlandeze Nokian Tyres, unul dintre marii producători europeni de anvelope.

Nokian Tyres avea cele mai mari uzine în Rusia până în acest an, aproximativ 80% din anvelopele pentru autoturisme ale companiei fiind produse în Rusia. De asemenea, zona de afaceri Rusia și Asia a reprezentat aproximativ 20% din vânzările nete ale Nokian Tyres, companie condusă de CEO-ul Jukka Moisio.

La sfârșitul lunii iunie însă, Nokyan a anunțat că, din cauza invaziei ruse în Ucraina și a sancțiunilor internaționale, își închide toate uzinele din Rusia.

Premierul Ciucă le-a prezentat reprezentanților Nokian pachetele de ajutor de stat disponibile pentru marile investiții și deschiderea manifestată față de nevoile de relocare a capacităților industriale de producție ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, dar și din zona Asiei.

Ciucă le-a transmis reprezentanților companiei finlandeze și faptul că România e în curs de aderare la OCDE, cea mai puternică organizație care reunește economii reprezentând 90 la sută din investițiile străine directe la nivel global.

Sursa foto: Nokian tyres

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *