Fitch scade din nou rating-ul Rusiei și vede un default drept „iminent”

Redacția mart. 9, 2022 0 comentarii
Fitch agentie rating Sursa foto Fitch

Agenția de rating Fitch a redus din nou rating-ul Rusiei și a avertizat că Moscova este probabil să intre în „default”, adică în incapacitate de plată, în scurt timp.

Compania și-a redus ratingul pentru Rusia cu șase niveluri până la un singur C, aproape de partea de jos a scalei sale, la mai puțin de o săptămână după ce a retrogradat țara de la statutul de rating recomandat investițiilor.

Acțiunea Fitch reflectă prăbușirea rapidă a bonității Rusiei de când a invadat Ucraina. Rusia a fost retrogradată de către toate cele trei mari companii de rating de credit recen.

„Evaluarea „C” reflectă punctul de vedere al Fitch conform căruia un default suveran este iminent”, a transmis agenția de rating marți seara.

Rusia a permis debitorilor să facă plăți pentru datoria străină, dar numai folosind ruble, chiar și pentru obligațiuni în valută străină, în timp ce banca centrală rusă a blocat efectiv plățile cupoanelor pentru datoria onshore către deținătorii de obligațiuni străine.

„În mod mai general, creșterea în continuare a sancțiunilor și propunerile care ar putea limita comerțul cu energie cresc probabilitatea unui răspuns politic din partea Rusiei care să includă cel puțin neplata selectivă a obligațiilor sale suverane”, a adăugat Fitch.

Moody’s Investors Service și S&P Global Ratings au întreprins deja două runde de retrogradări și au evaluat Rusia la Ca și, respectiv, CCC-.

Sursa foto: Fitch

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *