Florin Cîţu: Închidem astăzi discuţia cu PSD pe programul de guvernare / Nu există niciun argument pentru a schimba sistemul fiscal 

Florin Cîțu sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat sâmbătă că urmează o nouă rundă de negocieri cu PSD pe programul de guvernare şi că încă sunt capitole, precum Finanţele, Munca, Economia, Justiţia şi Sănătatea, în care nu s-au găsit soluţii comune, dar că speră ca în cursul acestei zile partidele să se pună de acord în privinţa programului de guvernare, urmând apoi să înceapă o nouă rundă de discuţii pe ministere şi pentru funcţia de premier.

Cîţu a precizat că vrea ca săptămâna viitoare să aibă loc votul în Parlament, pentru noul guvern.

“Discutăm acele capitole unde nu am găsit încă o soluţie cu partenerii. Sunt capitolele Finanţe, Muncă, Justiţie, Economie, mai e puţin şi la Sănătate, cam acestea sunt”, a declarat Florin Cîţu.

Întrebat dacă se va desfiinţa Secţia Specială şi dacă vor exista discuţii despre funcţia de premier, Cîţu a declarat că nu s-a ajuns la problema premierului şi că desfiinţarea Secţiei Speciale este parte din MCV.

“Vom discuta, ştiţi foarte bine că (Secţia Specială – n.r.) e parte din MCV, trebuie să găsim o soluţie, eu cred că toţi vrem să terminăm acele probleme din MCV pentru a adera la Spaţiul Schengen. Nu cred că cineva de la PSD vrea să ţină România în afara Spaţiului Schengen. În acest moment discutăm despre programul de guvernare, nu am ajuns la problema premierului. Haideţi să ne înţelegem pe programul de guvernare şi după aceea mergem mai departe”, a afirmat Cîţu.

Întrebat dacă va fi introdusă cota progresivă de impozitare, Florin Cîţu a declarat că aceasta a fost prevăzută în programul de guvernare 2017-2019 al PSD, dar că nu a fost pusă în aplicare.

“Noi, când am preluat guvernarea în 2019, am preluat guvernarea după un program de guvernare 2017-2019 care avea în interior o cotă progresivă, nu a fost aplicată. M-am uitat iarăşi în acel program de guvernare, sunt aceiaşi oameni din echipa domnului Ciolacu. Sperăm că vom trece prin impozitul progresiv, nu a fost introdus, ceea ce arată pentru mine că nu este o soluţie bună. Dacă o voiau, o făceau atunci. Mai mult, am văzut estimări, am văzut ce a spus Comisia Europeană despre reforma fiscală pe care noi am introdus-o în PNRR şi spune foarte clar acolo, putem avea surprize pozitive cu venituri mai mari la buget. Nu există, din punctul nostru de vedere, niciun argument pentru a modifica ceea ce avem acum. Sunt mai multe lucruri, pe partea de impozitare a microîntreprinderilor, pe partea de facilităţi, sunt lucrurile puse acolo, pe ani, ce se va întâmpla în următorii ani de zile, plus e-facturare care deja a intrat. Comisia Europeană a spus că pe baza acestor reforme să ne aşteptăm la venituri mai mari la buget. Nu există niciun argument astăzi pentru a schimba sistemul fiscal şi repet, acest sistem fiscal pe care îl propune astăzi PSD a fost în programul de guvernare 2017- 2019, nu s-a implementat, ceea ce mie îmi spune că nu se doreşte”, a declarat Cîţu.

Întrebat, de asemenea, despre creşterea pensiilor, Cîţu a susţinut că se poate ajunge la o creştere de 11 la sută.

“Este vorba de o sustenabilitate a creşterii pensiilor. Dacă ne uităm pe o formulă, putem ajunge la o creştere de 11 la sută, dar nu putem să facem creşteri ad-hoc de pensii. Vine cineva şi propune 11 la sută. Dar de ce 11 şi nu 20? Deci pe de-o parte ne trebuie o formulă transparentă, predictibilă, care să rămână acolo, până în 2024 cel puţin, sau până în 2028. Pe de altă parte, trebuie să fie un sistem sustenabil de plată a pensiilor. Nu putem să creştem pensiile azi cu 30 la sută şi mâine să căutăm bani, să nu găsim bani să creştem pensiile. Deci amândouă trebuie luate în calcul şi de aceea această discuţie trebuie pusă în contextul reformei pensiilor pe care o avem în PNRR astăzi. Taxe mai mari nu vor face decât să crească veniturile acum. În acest moment nu există niciun argument pentru a modifica Codul Fiscal. Toate aceste lucruri au existat în programul de guvernare 2017-2019 şi nu au fost aplicate. PSD era singur la guvernare şi nu a considerat că sunt bune. Astăzi discuţiile sunt pe programul de guvernare”, a declarat Cîţu.

Liderul liberal a mai declarat că în 2022 vor creşte şi pensiile, şi alocaţiile, dar şi salariile din sectorul bugetar.

“În 2022 cu siguranţă vor creşte pensiile, alocaţiile, salariile din sectorul bugetar. Putem să agreem o creştere dacă vine la pachet cu o reformă în sectorul administraţiei. Nu putem să creştem şi să legăm de performanţă aceste creşteri. Eu înţeleg o legare directă între venituri şi performanţă”, a susţinut Cîţu.

Preşedintele PNL a precizat că vrea ca săptămâna viitoare să aibă loc votul în Parlament, pentru guvernul PNL-PSD.

“Închidem astăzi discuţia pe programul de guvernare, încheiem protocolul, apoi discutăm pe ministere şi pe funcţia de premier. Vreau săptămâna viitoare să avem votul în Parlament”, a declarat Cîţu.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii

  1. Nu există niciun program de guvernare!
    Ați simulat negocieri, program de guvernare, bla,bla dar nu exista NIMIC!
    Nu aveti solutii, sunteti incompetenti, corupti, hoție, golănie în frăție!
    Ați simulat criza politica urmând indicațiile Faraonului ca sa refaceti USL 3!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *