Florin Cîțu: Nu luăm în calcul o carantinare, mergem în direcția relaxării economiei, cu condiția să ne vaccinăm cu toții / Secretarul de stat Andreea Moldovan a dat un exemplu teoretic, nu era o propunere pentru o carantină de două săptămâni

G4Media apr. 7, 2021 0 comentarii
florin citu interviu g4media

Premierul a declarat, miercuri, că nu ia în calcul o carantinare și că a discutat cu secretarul de stat Andreea Moldovan, care a declarat recent că „două săptămâni de carantină ar face minuni”, explicând faptul că a fost o discuție „teoretică”, nu era o „discuție ipotetică”, și nu a făcut o propunere în acest sens”.

„Am avut o discuție cu doamna secretar de stat și doamna secretar de stat vă dădea un exemplu teoretic. Știți foarte bine că anul trecut, toată discuția despre carantinare se învârtea în jurul a două săptămâni, pentru că asta discușia despre virus. Avem două săptămâni, trebuie să stai în casă 14 zile pentru a scăpa de virus. Era o discuție teoretică, nu era o discuție ipotetică, nu era o propuenre în acest sens”, a declarat Florin Cîțu, după ședința de Guvern.

Premierul a spus că nu ia în calcul impunerea unei carantine în România.

„Nu luăm în calcul o carantinare, m-am opus din primul moment. V-am spus că nu va exista un lockdown în România generalizat, nu va exista nicio carantinare. Mergem, așa cum vedeți, în direcția relaxării economiei”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu susține însă că, pentru ca acest lucru să se întâmple, populația trebuie să se vaccineze.

„Este foarte important să înțelegem: 1 iunie se poate întâmpla doar dacă ne vacinăm, altfel nu avem șanse”, a spus premierul.

Premierul a făcut un apel la mediul privat să susțină campania de vaccinare:

„E nevoie de un efort comun, de implicarea fiecăruia (…) Noi vom ajuta, avem dozele necesare, vom ajuta și cu centrele de vaccinare, dar trebuie toată lumea să se implice”, a mai declarat Florin Cîțu.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, miercuri, la Digi FM, că „două săptămâni de carantină ar face minuni”, însă termenul carantină sperie și aceasta ar fi cu greu acceptată, mai ales de populație.

„Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul, el se poate stopa la gazda inițială. Două săptămâni de carantină ar face minuni. Și carantina de weekend deja contribuie la scăderea numărului de cazuri. Carantina sperie ca termen, însă dacă am fi fiecare dintre noi conștienți să evităm acele aglomerații care ne expun clar la un risc, în primul rând pe noi și în al doilea rând pe cei din jurul nostru, lucrurile ar putea fi mult mai ușor manageriate. Am spus și repet, cred că depinde de fiecare dintre noi ca după un an de pandemie să știm ce este bine de făcut și ce nu”, a declarat Andreea Moldovan.

Întrebată dacă regretă că nu a reușit să își convingă colegii în privința instituirii unei perioade de carantină națională, Andreea Moldovan a răspuns că înțelege cât de grea este această decizie.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *