FMI blochează accesul Afganistanului la resursele instituției din cauza lipsei de claritate privind Guvernul țării

G4Media aug. 19, 2021 0 comentarii
FMI Fondul Monetar International foto captura video imf.org

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a suspendat accesul Afganistanului la resursele instituţiei financiare internaţionale, inclusiv aproximativ 440 de milioane de dolari în noi rezerve monetare, din cauza lipsei de claritate privind Guvernul ţării, după ce talibanii au capturat capitala Kabul, a anunțat miercuri instituția, transmite Reuters, citată de Agerpres.

“În prezent există în cadrul comunităţii internaţionale o lipsă de claritate privind recunoaşterea Guvernului Afganistanului, şi din acest motiv ţara nu poate avea acces la Drepturile Speciale de Tragere sau la alte resurse FMI”, a anunţat un purtător de cuvânt al organizaţiei financiare internaţionale. Oficialul a adăugat: “Aşa cum se întâmplă întotdeauna, FMI este ghidat de punctele de vedere ale comunităţii internaţionale”.

Anunţul FMI vine pe fondul presiunilor Trezoreriei Statelor Unite, care vrea să se asigure că tranşa alocată Afganistanului din Drepturile Speciale de Tragere, programată pentru luni, nu va ajunge în mâinile talibanilor.

În mod tradiţional FMI se bazează pe statele membre pentru a decide dacă colaborează cu guverne care ajung la putere în urma unor lovituri de stat sau alegeri contestate.

Consiliul guvernatorilor Fondului Monetar Internaţional a aprobat alocarea de Drepturi Speciale de Tragere (DST), în valoare de 650 miliarde de dolari, şi a anunţat că cea mai masivă distribuire a monedei de rezervă create de FMI va intra în vigoare în 23 august. Statele membre vor primi DST proporţional cu cota participaţiei lor existente în FMI.

Alocarea de Drepturi Speciale de Tragere şi măsurile de sporire a creditării din partea Băncii Mondiale şi a FMI sunt necesare pentru sprijinirea eforturilor de a ţine sub control pandemia şi a de atenua impactul ei devastator, în special în ţările sărace, cu resurse mai reduse, apreciază analiştii.

Foto: Fondul Monetar International / imf.org

Foto: Fondul Monetar International foto / imf.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *