FMI deschide un cont special pentru a canaliza donațiile către Ucraina

Redacția apr. 9, 2022 0 comentarii
FMI

Fondul Monetar Internațional (FMI) a deschis un cont pentru a canaliza fonduri de la donatori către Ucraina, scrie Financial Times.

Contul, care a fost aprobat de consiliul de administrație al instituției vineri seara, va primi granturi și împrumuturi „care să ajute Ucraina să-și satisfacă nevoile bugetare și ale balanței de plăți și să contribuie la stabilizarea economiei sale”, a transmis FMI într-un comunicat.

Ajutorul, care va fi vărsat direct în contul Ucrainei de la FMI, poate fi denominat fie în monede de rezervă, fie în drepturi speciale de tragere, o formă de activ de rezervă care, de fapt, constituie bani nou bătuți.

„Donatorii vor beneficia de infrastructura testată a FMI pentru a livra rapid plăți autentificate”, a adăugat FMI.

Guvernul Canadei a propus ca până la 795 de milioane de dolari să fie alocate în acest cont, a transmis FMI, o sumă care este disponibilă pentru utilizare de către orice alți membri, precum și de către organizațiile interguvernamentale care încearcă să „o folosească ca vehicul pentru a oferi asistență financiară” Ucrainei.

FMI a declarat luna trecută că lucrează cu donatori bilaterali care i-au cerut să înființeze un instrument prin care să poată canaliza resurse pentru sprijinirea Ucrainei, sub formă de granturi și împrumuturi.

„Ucraina are nevoie disperată de numerar”, a spus Timothy Ash, strateg la BlueBay Asset Management. „Plățile s-au prăbușit din cauza războiului. Au o gaură uriașă de finanțare și Occidentul trebuie să intensifice cu adevărat finațările pentru a umple această gaură. Altfel, Ucraina va fi forțată să revină la finanțarea [Băncii Naționale a Ucrainei], care va fi evident inflaționistă și va pune presiune asupra grivnei”, spune el.

La începutul lunii martie, FMI a aprobat un împrumut de urgență de 1,4 miliarde de dolari Ucrainei în cadrul Instrumentului său de finanțare rapidă, care a fost deja plătit.

Ministerul de Finanțe al Ucrainei a declarat săptămâna aceasta că, pe lângă împrumutul de 1,4 miliarde de dolari de la FMI, a primit un împrumut de 1,2 miliarde de euro de la UE, din care jumătate a fost plătit, și un pachet de sprijin în valoare de 3 miliarde de dolari de la Banca Mondială, din care au fost plătiți 350 de milioane de dolari. Banca Mondială a mobilizat încă 575 de milioane de dolari din țările membre sub formă de granturi și garanții pentru împrumuturi.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a anunțat luna trecută un „pachet de reziliență” de 2 miliarde de euro pentru Ucraina, iar Banca Europeană de Investiții a oferit un pachet de ajutor de 639 de milioane de euro. Franța, Italia și Canada au oferit un ajutor suplimentar de aproximativ 940 de milioane de dolari.

Au existat în mod repetat solicitări ca țările bogate să folosească activele de rezervă ale FMI pentru a sprijini Ucraina, din care FMI a făcut o alocare în valoare de 650 de miliarde de dolari în august anul trecut, ca parte a răspunsului său la pandemia de coronavirus.

Aceste rezerve sunt alocate celor 190 de țări membre ale FMI, aproximativ în conformitate cu cota lor în economia globală. Țările din grupul G7 al celor mai bogate economii din lume au primit aproximativ 290 de miliarde de dolari. Ucraina a primit 2,65 miliarde de dolari.

Membrii G7 au promis că vor canaliza 100 de miliarde de dolari din aceste rezerve către țările care au mai mare nevoie, deși doar aproximativ 60 de miliarde de dolari fuseseră angajate de 13 țări sub formă de împrumuturi când Rusia a lansat atacul asupra Ucrainei în februarie.

Sursa foto: © Deanpictures - Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.