FMI: Economia Europei este pe cale să revină la nivelul anterior crizei în 2022

Carmen Radu apr. 15, 2021 0 comentarii
FMI

Economia Europei este pe cale să revină la nivelul anterior crizei în 2022, a anunţat miercuri Fondul Monetar Internațional (FMI), precizând că estimările sale depind de campania de vaccinare împotriva Covid-19, transmite CNBC.

În ultimele săptămâni, ţările europene au fost nevoite să introducă noi restricţii, sau să întărească măsurile anterioare de sănătate publică, pe măsură ce infecţiile cu Covid-19 au crescut.

Acest lucru a dus la o revizuire în scădere de 0,2 puncte procentuale a prognozei de creştere a FMI pentru acest an, care se ridică în prezent la 4,5%.

„Presupunând că vaccinurile devin disponibile pe scară largă în vara anului 2021 şi pe tot parcursul anului 2022, creşterea PIB-ului este proiectată la 3,9% în 2022, aducând PIB-ul Europei la nivelul pre-pandemic”, afirmă FMI în ultimele sale estimări economice regionale.

Cu toate acestea, incertitudinea asupra modului în care va evolua pandemia continuă să facă perspectivele incerte, mai ales când vine vorba de noi variante potenţiale şi de viteza de vaccinare.

„Există o necunoscută cu privire la cât de repede poate fi înfrânt cel de-al treilea val, pe care nu îl avem în prognoză, şi este cu siguranţă un risc negativ”, a declarat Alfred Kammer, directorul departamentului european al FMI, pentru CNBC.

„Un risc este şi dacă vaccinarea va fi mai lentă decât ne aşteptăm cu toţii în prezent”, a spus el, înainte de a adăuga: „Trebuie să fim pregătiţi ca virusul să ne surprindă din nou”.

De fapt, cei 27 de membri ai Uniunii Europene au primit o nouă veste proastă, săptămâna aceasta, Johnson & Johnson anunţând că va întârzia lansarea vaccinului său în Europa după ce autorităţile din SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la complicaţiile extrem de rare de producere a unor cheaguri de sânge în urma vaccinării.

Acest vaccin era unul dintre cele patru pe care se baza blocul comunitar pentru a-şi accelera campania de vaccinare în al doilea trimestru al anului 2021.

Vaccinul dezvoltat de J&J era dorit în mod special de multe guverne, având în vedere că necesită o singură inoculare.

Aceasta nu este prima întârziere a distribuţiei vaccinurilor în Europa, iar UE s-a confruntat cu critici cu privire la ritmul lent al vaccinărilor.

Pe lângă problemele legate de vaccinul Oxford-AstraZeneca, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a fost acuzată că a avut nevoie de prea mult timp pentru a aproba noile vaccinuri.

FMI se mai aşteaptă la creşterea preţurilor în Europa pe tot parcursul anului 2021.

„Se prevede că inflaţia, limitată în prezent de slăbiciunea economică, se va accelera în 2021 cu 1,1 puncte procentuale, până la 3,1%, parţial din cauza preţurilor mai ridicate ale mărfurilor”, afirmă Fondul în raportul său.

Inflaţia în creştere ar putea obliga BCE să îşi ajusteze politica monetară extrem de permisivă.

Pentru zona euro, Banca Centrală Europeană a declarat că inflaţia de la sfâîrşitul anului ar putea fi de 2%.

Acest nivel este important pentru banca centrală, dat fiind că mandatul său este de a se asigura că inflaţia rămâne „aproape, dar sub 2%”.

 

Sursa foto: © Deanpictures - Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *