Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE a fost adoptată

Redacția iun. 10, 2022 1 comentarii
OECD, OCDE Sursa foto Dreamstime

România a participat joi, la prima reuniune la nivel ministerial a Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în în calitate de stat candidat la aderarea la Organizație, reuniune în cadrul căreia a fost adoptată Foaia de Parcurs pentru aderare, arată un comunicat de presă.

Adoptarea Foii de Parcurs reprezintă un pas important pentru România, aceasta având rolul de a orienta, pe viitor, eforturile țării noastre în pregătirea și derularea negocierilor de aderare la OCDE. Foaia de Parcurs cuprinde o serie de capitole sectoriale de negociere și criterii clare de îndeplinit în următorii ani.

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu și Secretarul General al OCDE Mathias Cormann au avut un schimb de opinii în legătură cu pașii următori din cadrul procesului de aderare. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul politic larg al României față de finalizarea cu succes a obiectivului aderării și a confirmat faptul că țara noastră se pregătește intens pentru demararea discuțiilor de aderare și pentru asumarea obligațiilor de membru al organizației.

În data de 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis să acorde țării noastre statutul de candidat la aderarea la OCDE.

Aderarea la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe a României, inclus în Programul de Guvernare.

Înfiinţată în 1961, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Citește și:

ANALIZĂ Aderarea României la OCDE, un „succes” întârziat de 20 de ani. Ce beneficii va aduce: „Greul abia începe”

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *