Fondul bulgar de investiții Invenio Partners pregătește achiziții în România. Unul dintre parteneri, un fost secretar de stat al lui Ludovic Orban

Redacția dec. 6, 2022 1 comentarii
Tony Romani

Fondul bulgar de investiții Invenio Partners, care a înființat în noiembrie un fond de 55 milioane de euro pentru investiții în Bulgaria, România și Serbia, se află în discuții avansate pentru a achiziționa companii în România și Serbia, a declarat luni pentru SeeNews managerul de investiții Tihomir Dyankov.

Unul dintre partenerii Invenio este Tony Romani, fost secretar de stat în cancelaria prim-ministrului, în mandatul de premier al lui Ludovic Orban, și fost președinte al Consiliului de Administrație la Aeroportul Constanța. Anterior, el a mai lucrat pentru grupul E-INFRA, grup controlat de omul de afaceri Teofil Mureşan, în vederea listării companiei la BVB, lucru care nu s-a materializat. În plus, a mai lucrat și cu două mari companii de consultanță, EY și PriceWaterhouseCoopers.

Sectoarele vizate de noul fond Invenio Partners Fund II sunt industria prelucrătoare și industria, sănătatea, bunurile de consum cu mișcare rapidă și educația. Companiile țintă din România și Serbia operează în aceste sectoare, a declarat Dyankov într-un e-mail, adăugând că alte detalii nu pot fi dezvăluite în acest moment.

Noul fond, care este susținut de Fondul European de Investiții (FEI), a fost creat pentru a investi în întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) din Bulgaria, România și Serbia, a declarat Invenio în noiembrie. Fondul va viza investiții în acțiuni și cvasicapital în intervalul cuprins între 3 milioane de euro și 10 milioane de euro.

Tot în noiembrie, compania și-a schimbat denumirea din Empower Capital. Mutarea reflectă extinderea firmei în afara Bulgariei.

„Ne extindem eforturile pentru a sprijini IMM-urile cu cea mai rapidă creștere din România și Serbia, în timp ce Bulgaria rămâne piața noastră principală”, a comentat CEO-ul Elvin Guri în declarația din noiembrie.

Invenio a finalizat două investiții în Bulgaria în 2022. Prima sprijină producătorul de cadre de biciclete din aliaj Cycle Gets. În plus, Invenio a injectat 3 milioane de euro în SAT Health, o firmă care oferă soluții tehnologice pentru a sprijini sectorul sănătății.

Invenio a fost înființată sub denumirea Empower Capital în 2014 pentru a gestiona Empower Capital Fund I – un fond de coinvestiții de 21 de milioane de euro finanțat de FEI. Fondul a investit și a ieșit din mai multe tranzacții de succes, inclusiv în companii precum City Clinic, Cremio și Fidelis Research.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *