Fondul de investiții Mozaik Investments, înființat de Sacha Dragic, fondatorul Superbet, primește o 25 milioane euro prin PNRR pentru a investi în firme private

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Managerul de fonduri de investiții Mozaik Investments anunță că a primit aprobarea pentru o finanțare de 25 milioane euro prin inițiativa de capital de risc din PNRR administrată de Fondul European de Investiții, potrivit unui comunicat de presă.

„Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF) a aprobat finanțarea unui nou fond de investiții care va primi o alocare prin PNRR. Gestionat de către Fondul European de Investiții, instrumentul de capital de risc al PNRR finanțează fonduri care investesc în întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie și proiecte de infrastructură”, anunță fondul de investiții.

Potrivit comunicatului, Mozaik va fi un fond axat pe finanțarea IMM-urilor din România și Europa Centrala si de Est, care va obține participații minoritare semnificative și va sprijini antreprenorii prin strategii de scalare rapidă a operațiunilor, intrarea pe noi piețe sau dezvoltarea de noi linii de produse, operațiuni de fuziuni și achiziții, implementând guvernanță corporativă și susținerea echipei de management. Fondul va fi generalist și își propune să investească în 7-9 companii cu precădere din sectoare precum retail și distribuție specializată, healthcare, producția alimentară și comerțul cu amănuntul, logistica, servicii financiare și tehnologie. Potrivit celor discutate în ședința de lucru din 25 iulie a Comitetului de Investiții, Mozaik va primi investiții din PNRR în valoare de până la 25 mil. EUR, finanțare care va fi susținută și prin contribuțiile investitorilor privați.

Compania transmite că această aprobare reprezintă un pas important în implementarea inițiativei de capital de risc din cadrul PNRR, sprijinind, în același timp, realizarea următorului jalon aferent din cadrul PNRR. Până acum, Comitetul de Investiții a aprobat 6 investiții in valoare de 125 milioane euro în 6 fonduri care vor investi în România în următorii 10 ani. 

În decembrie 2021, Guvernul României și Fondul European de investiții au semnat un contract pentru înființarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiție finanțată printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”. Se anticipează că, până în 2026,  aproximativ douăzeci de fonduri de investiții vor obține resurse pentru a investi în firme românești.

Fondul de investiții a intrat recent în acționaritul Untold. Consiliul Concurenţei a autorizat în luna august tranzacţia prin care Ioan-Bogdan Buta și Mozaik Investment GmbH intenționează să preia Untold Universe S.A și a companiile pe care aceasta le controlează, anunță autoritatea de concurență printr-un comunicat.

Mozaik este o companie de investiții, cu birouri în Austria și România.

Ioan-Bogdan Buta este un antreprenor local, fondator al festivalului Untold, organizat la Cluj-Napoca, și al festivalului Neversea, organizat în Constanța.

Grupul Untold desfășoară activități de management, marketing și publicitate și, preponderent, activează în industria divertismentului din Europa de Est, prin intermediul festivalului Untold.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *