Fondul suveran al Rusiei lichidează activele în dolari

Dolari

Fondul național suveran (FNS) al Rusiei va lichida toate activele în dolari în interval de o lună, pe fondul amenințării unor noi sancțiuni americane, a declarat joi ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, citat de Le Figaro.

„Am luat, ca bancă centrală, decizia de a reduce investițiile FNS în dolari”, a afirmat acesta, în cadrul Forumului economic de la Sankt Petersburg. Ministrul a precizat că fondul suveran – alimentat în special de veniturile provenite din exportul de petrol – are în prezent 35% din active în dolari și 35% în euro.

Activele în dolari vor fi înlocuite cu euro, aur (pentru prima dată) și yuani „destul de rapid, într-o lună”. În timp, structura va fi 40% euro, 30% yuan, 20% aur, 5% lire și 5% yeni. Kremlinul încearcă de ani de zile să decupleze economia rusă de dolar, esențial în comerțul mondial dar care vulnerabilizează Rusia în fața sancțiunilor americane.

Acest anunț vine înaintea summitului din 16 iunie în care se vor întâlni Joe Biden și Vladimir Putin, pe fondul puternicelor tensiuni dintre cele două țări. Potivit unei note publicate joi de banca ING, această decize înseamnă vânzarea a circa 40 de miliarde de dolari pentru acest fond în valoare totală de 186 miliarde dolari.

„Se va derula de manieră internă între guvern și banca centrală. Pe viitor, acumularea de valute externe va continua”, apreciază ING, sugerând că este vorba mai degrabă de un anunț politic.

„Cred că are mai degrabă aerul unei lovituri publicitare, o lovitură preventivă în ipoteza unor noi sancțiuni americane, pe viitor”, a comentat pe Twitter economistul Timothy Ash.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *