Fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, critici la adresa premierului Cîțu: Rectificarea crește deficitul cu 3.7 miliarde lei, bani care trebuie împrumutați suplimentar

G4Media sept. 8, 2021 0 comentarii
Alexandru Nazare InquamPhotos - George Călin

Fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, îl critică pe premierul Florin Cîțu pentru modul în care a realizat rectificarea bugetară. Nazare, care a fost remaniat de Florin Cîțu fără multe explicații publice, arată că rectificarea operată de guvern crește nominal deficitul bugetar cu 3.7 miliarde lei, bani care trebuie împrumutați suplimentar.

În plus, Nazare arată că rectificarea bugetară ”nu respectă întocmai” recomandarea Consiliului UE (ECOFIN) din 17-18 iunie a.c. prin care traiectoria de consolidare fiscala a României a fost validata.

”În concluzie, tot ce a îndesat premierul sub preș la această rectificare va ieși la suprafață rapid, în octombrie-noiembrie. Decontul? După congres, în sarcina integrală a PNL”, spune fostul ministru al Finanțelor.

În plus, Nazare indică faptul că una dintre sursele de finanțare pentru fondurile din PNDL 3 tocmai a fost întârziată. E vorba despre proiectul E-facturare, care ar fi trebuit să crească veniturile bugetare prin digitalizarea ANAF.

”Premierul anunță întârzieri in implementarea E-facturare. Proiectul nu mai este gata nici la 1 Septembrie, cum promisese la investirea actualului ministru de finanțe, nici in decursul lunii Septembrie, ci in Octombrie si începand cu 2022. Si atunci cum de E-facturare constituie sursa de venit suplimentara după cum prevede Nota de Fundamentare a OUG privind PNDL3”, scrie Nazare.

  • Postarea integrală a lui Alexandru Nazare pe Facebook:

La prezentarea bugetului de stat pentru anul in curs opinia Consiliului Fiscal a fost preponderent pozitiva. Reactiile Comisiei Europene pe aceasta tema au fost pozitive. In acest context am reusit, dupa negocieri complicate, sa convingem S&P sa schimbe perspectiva asupra Romaniei de la “negativ” la “stabil”. La rectificare, situatia este diametral opusa. Este acelasi aviz al profesionistilor, dar de data aceasta premierul nu mai posteaza nimic pentru ca il dezavantajeaza. Consilul Fiscal considera ca rectificarea “slabeste consolidarea” si prezinta “derapaje” in zona de cheltuieli. Comisia Europeana nu va reactiona acum, dar nu ma astept la reactii prea bune atat timp cat premierul a omis sa discute despre PNDL3 inainte de aprobarea in Guvern a Ordonantei.
Rectificarea bugetara adoptata ieri nu respecta intocmai recomandarea consiliului ECOFIN din 17-18 iunie a.c. prin care traiectoria de consolidare fiscala a Romaniei a fost validata. In respectiva recomandare destinatia veniturilor exceptionale era reducerea deficitului. Aceasta rectificare nu reduce deficitul, ci il creste nominal cu 3.7 miliarde lei, bani care trebuie imprumutati suplimentar pana la sfarsitul anului peste cuantumul stabilit la aprobarea bugetului de stat. Deja avem si reactii ale agentiilor de rating pe aceasta tema, avertismente ca traiectoria pozitiva de revenire la “perspectiva stabila” este perturbata. Următoarea revizuire a ratingului suveran al României este programată de Fitch pe 22 octombrie.
De asemenea, veniturile suplimentare de la aceasta rectificare (+17,6 miliarde lei) trebuiau redirectionate pentru acoperirea cu prioritate a cheltuielilor obligatorii (salarii, asistenta sociala, dobanzi la datoria publica), pe care statul e obligat sa le onoreze in lunile noiembrie si decembrie, riscand astfel ca la urmatoarea rectificare tinta de deficit sa fie semnificativ depasita si in termeni procentuali.
Consecinte? Masuri suplimentare fie pe venituri, fie pe cheltuieli la discutiile de prezentare a raportului Romaniei in procedura de deficit excesiv pe 15 octombrie si la elaborarea bugetului pentru 2022.
In concluzie, tot ce a îndesat premierul sub pres la aceasta rectificare va iesi la suprafata rapid, in octombrie-noiembrie. Decontul? Dupa congres, in sarcina integrala a PNL.
PS: Intre timp de la Guvern, premierul anunta intarzieri in implementarea E-facturare.
Proiectul nu mai este gata nici la 1 Septembrie, cum promisese la investirea actualului ministru de finante, nici in decursul lunii Septembrie, ci in Octombrie si incepand cu 2022. Si atunci cum de E-facturare constituie sursa de venit suplimentara dupa cum prevede Nota de Fundamentare a OUG privind PNDL3?!

sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *