Fostul premier Nicolae Ciucă recunoaște în premieră că guvernul său a greșit la estimarea veniturilor bugetare în 2023 / El l-a forțat să demisioneze pe Lucian Heiuș de la șefia ANAF pe motiv că nu a îndeplinit planul de încasări

G4Media nov. 16, 2023 0 comentarii
nicolae ciuca, scoala de vara tnl

Fostul premier Nicolae Ciucă, președinte al PNL, a recunoscut luni în premieră că guvernul pe care l-a condus și în care Adrian Câciu (PSD) a fost ministru al Finanțelor a greșit la estimarea veniturilor bugetare în 2023. ”A fost o greșeală în ce privește estimarea veniturilor”, a spus Ciucă joi la sediul PNL.

Supraestimarea veniturilor a fost reclamată la momentul aprobării bugetului de USR, de Consiliul Fiscal și mai mulți experți fiscali, dar Ciucă și Câciu au susținut constant că bugetul este realist.

Adrian Câciu nu a primit nici o sancțiune politică pentru estimarea greșită a veniturilor. Dimpotrivă, el a fost numit din nou ministru la rocada guvernamentală PSD-PNL, primind portofoliul Fondurilor Europene.

Ca urmare a supraestimării veniturilor, guvernele de coaliție PSD și PNL au fost nevoie să adopte măsuri de austeritate – creșterea unor taxe și impozite și eliminarea unor facilități fiscale.

Aceste măsuri nu au fost suficiente, astfel că guvernul a încercat să obțină de la Comisia Europeană ok-ul pentru a depăși ținta de deficit bugetar asumat, de la 4,4% din PIB la 5,5% din PIB.

De remarcat că, în luna mai 2023, șeful ANAF, Lucian Heiuș, și-a anunțat demisia din funcție după ce chiar premierul de la acel moment, Nicolae Ciucă, i-a cerut demisia din cauza găurii de la buget.

În comunicatul de presă în care și-a anunțat demisia, Heiuș a arătat că ANAF a colectat sume mult mai mari decât în 2022, dar a arătat că există un deficit de încasări la bugetului statului de 8,9 miliarde de lei.

sursa foto: captura video

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *