FOTO Timișoara transformă un turn de apă în paragină în centru multicultural, cu bani nordici

turn de apa timisoara

Turnul de apă din Timișoara, în prezent în paragină, va intra în curând în reabilitare și va deveni centru multicultural. Proiectul are o valoare de 11 milioane de lei, iar finanțarea vine din bani nordici.

Aici vor fi amenajate o cafenea și un muzeu dedicate lui Francesco Illy, inventatorul espressorului modern, născut în Timișoara. În vârful turnului, la 54 de metri, pentru locuitori și turiști va fi amenajat un punct de belvedere. Tot aici vor fi organizate concerte și evenimente artistice.

Cum arată în prezent turnul de apă:

Sursa foto: Economedia

 

Sursa foto: Economedia

Cum va arăta turnul după renovare:

Sursa foto: Primăria Timișoara
Sursa foto: Primăria Timișoara
Sursa foto: Primăria Timișoara
Sursa foto: Primăria Timișoara

 

Primăria Timișoara va lansa în cel mai scurt timp licitația pentru reabilitarea monumentului. În toamna acestui an lucrările ar trebui să înceapă, iar în februarie 2024 să fie finalizate.

„Proiectul propune realizarea unor intervenții pentru obținerea de spații expozitionale și pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (birou administrativ și grupuri sanitare), care împreuna să constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.

Valoarea totală a proiectului este de aproximatv 11 milioane de lei, iar aproape întreaga sumă provine din finanțare nordică, prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul programului RO-Cultura. Tot cu ajutorul acestor fonduri vor fi readuse în circuitul turistic alte 7 monumente istorice din România.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.