FOTO VIDEO Sute de sindicaliști de la metrou s-au înghesuit pe șine și în stații, deși suntem în plină pandemie

Carmen Radu mart. 26, 2021 0 comentarii
protest metrou

Sute de sindicaliști de la metrou s-au înghesuit vineri dimineață pe șine și în stațiile de metrou, deși suntem în plină pandemie și autoritățile recomandă distanțarea socială. Sindicatul a blocat circulația metroului pe toate magistralele, printr-un protest spontan, pe fondul încercării ministrului Transporturilor de a bloca privilegiile salariale și comerciale ale sindicaliștilor conduși de Ion Rădoi, fost parlamentar PSD.

Imaginile și filmările publicate pe Facebook de Unitatea – Sindicatul Liber Din Metrou (USLM) arată sute de persoane care nu respectă regulile de distanțare socială într-un spațiu închis și care scandează, crescând riscurile de a împrăștia virusul.

Metroul nu circulă, vineri dimineață, circulația fiind blocată pe toate cele 5 magistrale, după ce reprezentanți ai sindicatului de la metrou au organizat un protest spontan în stația Piața Unirii, anunță Metrorex.

Sindicaliștii au coborât în tunel, pe calea de rulare și au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.

Așa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acțiune sindicală, în timpul căreia reprezentanții USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex, potrivit unui anunț al companiei.

Deși sindicaliștii au lăsat de înțeles că ar avea o listă de cereri, invitațiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopții, arată Metrorex, care susține că, din cauza acțiunii sindicatului, dar mai ales pentru siguranța membrilor acestuia, care se află pe calea de rulare, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

Sindicaliştii au postat mai multe imagini pe pagina de Facebook a sindicatului, alături de mesajul: „Noi toţi am ales să ne apărăm drepturile, pentru că nu putem menţine tăcerea în faţa nedreptăţii”.

Războiul Metrorex-sindicat a început după ce Curtea de Conturi a descoperit că angajații metroului au primit o majorare salarială de 18%, anul trecut, majorare care nu a fost acordată în condiţiile legii și care a fost votată într-o ședință în care majoritari au fost membri ai sindicatului de la metrou. Compania a propus săptămâna trecută suspendarea creșterii salariale, în caz contrar ministrul Cătălin Drulă dând de înțeles că ar putea avea loc reduceri de personal pentru a păstra majorarea. Sindicaliștii au refuzat propunerea și au plecat de la negocieri.

Joi, Metrorex a notificat firma care administrează spațiile comerciale din rețeaua de metrou să le elibereze „în regim de urgență” și să le predea către administratorul rețelei de transport subteran până la data de 2 aprilie. Sindicatul afirmă că toate magazinele din metrou au fost construite conform legislației în vigoare și că situația spațiilor comerciale este subiectul unui proces aflat pe rol.

Potrivit unui articol publicat de ziare.com, sindicatul controlat de liderul Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, în funcție de peste 20 de ani, deține în proporție de 100% firma Sindomet Servcom SRL, care a avut contracte cu Metrorex pentru spațiile comerciale și pentru spațiile de publicitate.

Sursa foto: captură video

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.