Franţa şi Germania spun că un acord internaţional cu privire la taxarea companiilor este aproape gata

Redacția mai 26, 2021 0 comentarii
calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com

Discuţiile la nivel internaţional pentru rescrierea regulilor cu privire la taxarea transfrontalieră sunt pe ultima sută de metri iar un acord este posibil să fie anunţat peste câteva săptămâni, au declarat miercuri miniştrii Finanţelor din Franţa şi Germania, informează Reuters, citat de Agerpres.

Un număr de aproape 140 de ţări negociază cum să modifice regulile cu privire la taxarea companiilor multinaţionale în era comerţului digital transfrontalier şi să stabilească un impozit minim pe profitul companiilor, valabil la nivel global.

Ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, a spus că discuţiile au loc aproape în fiecare zi la diferite nivele iar oficialii se grăbesc să ajungă la un acord în luna iulie. „Sunt încrezător că în doar câteva săptămâni vom cădea de acord asupra unei revoluţii în taxarea internaţională a companiilor, respectiv o realocare a drepturilor de impozitare şi în impozit minim global”, a spus Olaf Scholz cu prilejul unei conferinţe de presă online cu omologul său francez Bruno Le Maire.

„Exist în mod clar o oportunitate să ajungem la un acord istoric cu prilejul reuniunii miniştrilor de Finanţe din G7 de săptămâna viitoare şi cu prilejul următorului summit G20 de la începutul lunii iulie”, a declarat Bruno Le Maire. Acesta a adăugat că cerinţele Franţei pentru un acord sunt aproape să fie îndeplinite, respectiv un nivel credibil al impozitului minim şi faptul că toate marile companii digitale să fie acoperite de noile reguli cu privire la locul unde multinaţionalele sunt taxate.

Săptămâna trecută, Trezoreria SUA s-a oferit să accepte un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global de cel puţin 15%, o rată semnificativ mai mică faţă de propunerea de 21% susţinută anterior de Germania şi Franţa.

Propunerea administraţiei americane a fost salutată marţi de directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, care a apreciat că aceasta va permite ţărilor să investească mai mult în domenii esenţiale precum educaţia, sănătatea sau infrastructurile. Cu toate acestea, oficialul FMI a recunoscut că introducerea unui astfel de impozit valabil la nivel gobal va fi deosebit de dificil pentru că trebui găsit un consens cu privire la „nivelul ideal”, adică acela care este benefic atât pentru economia mondială dar satisface şi autorităţile fiscale din fiecare ţară.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *