Gazprom și-a redus livrările de gaz către Europa în weekend, ducând la creșterea prețurilor și a refuzat să rezerve capacitate suplimentară de livrare prin Ucraina

G4Media dec. 20, 2021 0 comentarii
gazprom

Holdingul rusesc de gaze Gazprom nu a rezervat capacitate suplimentară de tranzit de gaze naturale prin Ucraina și a rezervat 21,6% din capacitatea oferită pentru tranzitul prin Polonia pentru ianuarie 2022, relatează agenția TASS.

Transporturile prin conducta Yamal – care trece prin Belarus și Polonia către Germania – au fost la cel mai scăzut nivel timp de cel puțin o lună în weekend, a relatat Interfax, citând date de piață. Livrările zilnice au scăzut de la 27 de milioane de metri cubi (mcm) vineri la 5,2 mcm și 4,7 mcm sâmbătă și, respectiv, duminică.

Gazprom a rezervat luni doar o capacitate suplimentară minimă pe ruta de tranzit – 3,8 milioane mcm, deoarece prețurile gazelor au crescut din nou în Europa.

Prețurile gazelor au urcat luni peste 1.700 de dolari la mie de metri cubi – cu 70% mai mari decât nivelurile din septembrie, când politicienii de pe continent au început să-și facă griji cu privire la o posibilă strângere a aprovizionărilor din Rusia înainte de iarnă.

Conducta Yamal operează la o capacitate maximă de 89 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce înseamnă că fluxurile funcționau luni la doar 4% din capacitate.

Rusia și Gazprom au fost acuzate anterior că au încercat să pună presiuni asupra pieței europene de gaz natural pentru a-și promova proiectul Nord Stream 2 și pentru a împinge țările europene să semneze acorduri pe termen lung cu Gazprom, care garantează aprovizionarea la prețuri fixe.

Ministrul german al Afacerilor Economice și Climei, vice-cancelarul Robert Habeck, a avertizat Rusia cu privire la „consecințe grave” și a amenințat că va opri gazoductul Nord Stream 2, dacă Moscova ar ataca Ucraina.

„Orice nouă acțiune militară nu poate rămâne fără consecințe grave”, a spus el în ediția de duminică a Frankfurter Allgemeine Zeitung, referindu-se la amplasarea de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Habeck a avertizat că „nimic nu poate fi exclus”, inclusiv blocarea conductei din exploatare, dacă „există o nouă încălcare a integrității teritoriale” a Ucrainei.

„În cazul unei escalade suplimentare, această conductă de gaz nu ar putea intra în funcțiune”, a declarat ministrul de externe Annalena Baerbock la începutul acestei săptămâni. Habeck și Baerbock sunt co-liderii Verzilor, unul dintre cele trei partide ale coaliției guvernamentale de la Berlin, alături de Partidul Social Democrat și Partidul Liber Democrat.

Gazprom a sporit livrările către Europa în a doua jumătate a lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, deși prețurile au rămas ridicate, având în vedere nivelurile scăzute de stocare în Europa, temerile de conflict între Rusia și Ucraina și noile întârzieri ale certificării Nord Stream 2.

Conducta Yamal este una dintre principalele rute de aprovizionare ale Gazprom către continent, pe lângă prima conductă Nord Stream și tranzitează prin Ucraina. Nord Stream operează la capacitate maximă, iar Rusia a fost reticentă să rezerve capacitate suplimentară pe ruta ucraineană în ultimele luni.

TASS, Moscow Times, DW

Sursa/Gazprom Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.