Germania ar putea „tăia” fluxul de gaze rusești prin Nord Stream 2, dacă Rusia îl folosește pentru a face presiuni asupra Ucrainei

nord-stream-2

Germania ar putea sista flux de gaze rusești prin conducta Nord Stream 2, dacă Rusia încalcă termenii acordului sau o folosește pentru a pune presiune asupra Ucrainei, a declarat sâmbătă candidatul CDU la funcția de cancelar, conservatorul Armin Laschet.

Gazoductul este o sursă de tensiune cu administrația americană, care susține că oferă prea multe pârghii președintelui rus Vladimir Putin, prin creșterea dependenței energetice a Europei de Rusia.

Gazprom și partenerii săi occidentali au finalizat 95% din conductă, pentru a trimite gaze naturale către Europa prin Marea Baltică, ocolind Ucraina și lipsind țara de taxe de tranzit profitabile.

Armin Laschet, care este favorit pentru a o succeda pe colega sa de partid Angela Merkel, după alegerile din septembrie, a declarat într-o dezbatere televizată că gazoductul ar trebui să fie terminată.

Dar dacă Rusia nu respectă regulile sau folosește conducta împotriva Ucrainei, el a spus că: „putem întrerupe pentru totdeauna acest proiect, chiar și după terminarea conductei”.

Ministrul finanțelor Olaf Scholz, candidat de centru-stânga pentru postul de cancelar, a luat aceeași poziție, spunând: „Orice lucru care afectează tranzitul de gaze și securitatea Ucrainei are consecințe pentru tranzitul potențial prin conducta finalizată”.

Dar Annalena Baerbock, candidata ecologiștilor, care se află pe locul doi în sondajele de opinie și ar putea înlocui SPD ca partener de coaliție junior al conservatorilor, și-a repetat opoziția față de conductă.

„Imaginați-vă o iarnă în Europa. Nu vom putea spune «acum nu mai avem gaze». Domnul Putin vrea să destabilizeze nu doar Ucraina, ci şi pe noi, în calitate de europeni”, a spus reprezentanta verzilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *