Germania este îndemnată să susțină planul de plafonare a gazelor la summitul UE privind energia

olaf scholz Sursa Foto: Olaf Scholz, Angela Merkel

Germania se confruntă cu presiuni din partea colegilor săi din UE pentru a accepta un plafon pentru prețurile la gaze, în timp ce liderii se reunesc la Bruxelles pentru un summit tensionat care are ca scop abordarea pagubelor economice tot mai mari cauzate de criza energetică, scrie Financial Times.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat joi în Bundestag că un „plafon de preț stabilit politic” pentru gaz ar risca să deturneze gazul către alte țări care oferă un preț mai mare, subminând eforturile europene de a susține aprovizionarea în condițiile în care Rusia reduce exporturile către bloc în urma invaziei din Ucraina.

Însă alte câteva state membre ale UE, printre care Franța, Italia, Spania și Belgia, fac presiuni pentru un plafon al prețului la gaze, deși au opinii diferite cu privire la mecanismul exact de realizare a acestuia. De asemenea, unii solicită Bruxelles-ului să propună o finanțare suplimentară la nivelul UE pentru a atenua criza și pentru a accelera încercarea blocului de a obține independența energetică față de Rusia, un demers care este susținut acum de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Germania a fost criticată pentru uriașul său pachet de sprijin de 200 de miliarde de euro pentru întreprinderi și gospodării. Scholz a declarat că Berlinul analizează cu atenție mecanismul de plafonare a prețurilor de urgență propus de Comisie, dar a afirmat că este esențial ca UE să coopereze îndeaproape cu aliații în ceea ce privește acordurile privind gazele naturale. El a făcut apel la marii producători de gaze, inclusiv la SUA, să contribuie la asigurarea unor prețuri accesibile la energie în Europa.

Germania nu este singura care este profund sceptică în ceea ce privește plafoanele de preț. Țări precum Țările de Jos și Ungaria, precum și țările scandinave și baltice sunt, de asemenea, reticente față de această măsură.

Cu toate acestea, alte state membre fac de luni de zile presiuni pentru intervenții care să limiteze prețurile la energie. În timp ce Spania, Portugalia și Franța au pledat în favoarea plafonării prețului la gazul utilizat pentru a genera electricitate, alte state membre sunt reticente față de această idee, având în vedere riscul ca aceasta să ajungă să subvenționeze electricitatea exportată din bloc și să stimuleze consumul.

În schimb, Comisia a propus săptămâna aceasta un mecanism de urgență de plafonare a prețurilor, care ar limita creșterile bruște ale prețurilor pe mecanismul olandez de transfer al titlurilor, principalul indicator de referință al UE pentru prețul gazelor.

Sursa Foto: Olaf Scholz, Angela Merkel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *