Germania: Prețurile producției industriale au înregistrat în august cea mai mare creştere din istorie

Redacția sept. 20, 2022 0 comentarii
munictor industrie

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor din Germania au înregistrat, în luna august, cea mai mare creştere din istorie, atât de la o luna la alta cât şi în ritm anual, pe fondul exploziei preţurilor la electricitate, ceea ce creşte şansele ca inflaţia de bază să-şi continue tendinţa ascendentă, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Oficiul federal de statistică (Destatis) a anunţat marţi că preţurile producţiei industriale au crescut cu 7,9% în luna august comparativ cu luna iulie şi cu 45,8% în ritm anual. Ambele cifre sunt cele mai mari înregistrate în istoria de 83 de ani a Republicii Federale şi cu mult peste estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 1,6% de la o luna la alta şi un salt de 37,1% în ritm anual.

Destatis a subliniat că cel mai important factor care a stat în spatele creşterii record a preţurilor producţiei industriale în luna august a fost explozia preţurilor la electricitate, în contextul unor probleme înregistrate la centralele nucleare din Franţa. Preţurile la electricitate în luna august s-au dublat comparativ cu luna august a anului trecut, cu un salt de 174,9%, în timp ce comparativ cu luna iulie au crescut cu 26,4%.

Excluzând energia, preţurile producţiei industriale în Germania au crescut cu 14% în ritm anual în luna august.

Însă creşterea preţurilor nu a fost limitată numai la energie, preţurile pentru bunurile intermediare au crescut cu 17,5%, preţurile la bunurile de capital s-au majorat cu 7,8% în timp ce preţurile la bunurile de consum de folosinţă îndelungată şi imediată au crescut cu 10,9%, respectiv 16,9%.

“Chiar dacă încetinirea ritmului de creştere a bunurilor intermediare oferă argumente să credem că inflaţia preţurilor de consum va atinge vârful în lunile următoare, recenta explozie a preţurilor la energie arată că există un potenţial considerabil de incertitudine”, a declarat economistul Commerzbank, Ralph Solveen. Acesta a adăugat că este posibil ca inflaţia preţurilor de consum să atingă noi valori record în lunile următoare.

Inflaţia din cea mai mare economie a Europei a atins deja un nivel record de 8,8%, în contextul în care restrângerea livrărilor de combustibili fosili din Rusia, ca urmare a invadării Ucrainei şi impunerii de sancţiuni occidentale, a declanşat o explozie a preţurilor la energie.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *